fbpx

Slaapklinieken en slaapcentrums in Nederland

Op deze kaart vindt u een overzicht van slaapcentra en slaapklinieken in Nederland geaccrediteerd door de Federatie van algemene SlaapCentra (FSC).

De grote centra op deze kaart zijn multidisciplinair van opzet. De meest betrokken specialismen zijn neurologie, longgeneeskunde, kno, kaakchirurgie en kindergeneeskunde. Maar ook psychiaters, cardiologen, chirurgen (bariatrische chirurgie) en tandartsen zijn vaak deelnemer aan het overleg over de patiënt. Een actief deelnemende psycholoog speelt zelfs een onmisbare rol in algemene slaapcentra.


Slaapklinieken en slaapcentrums in Nederland weergeven op een grotere kaart

Tussen de klinieken bestaat veel variatie in grootte en breedte van het aanbod. Veruit de meeste klinieken richten zich alleen op het slaapapnoesyndroom en worden geleid door een longarts of een kno-arts. In een beperkt aantal slaapcentra kunnen alle slaapstoornissen worden behandeld. Dit betreft naast slaap-apnoesyndromen onder meer insomnie, hypersomnie, parasomnie (abnormale gedragingen en bewegingsstoornissen in de slaap), stoornissen van de biologische klok en stoornissen van het waken. In totaal zijn er zo’n zestig goed omschreven slaapstoornissen bekend.