fbpx

Is ADHD een slaapstoornis?

Een medicijn dat normaal gesproken wordt gebruikt om narcolepsie en overmatige slaperigheid overdag te behandelen lijkt ook de symptomen van Attention Deficit Hyperactivity Disorder ofwel ADHD te verminderen. Deze conclusie onderschrijft de theorie dat ADHD wellicht een slaapstoornis is.

Mensen met een ADHD diagnose hebben moeite met concentreren en zijn doorgaans ook hyperactief. Maar veel mensen met deze stoornis hebben tevens moeite met in slaap vallen, ze blijven in de nacht wakker met als gevolg een vermoeid gevoel gedurende de dag.

Kunnen we hieruit concluderen dat ADHD een soort slaapstoornis is? Uiteindelijk is de hersenactiviteit op het gebied van aandacht ook gekoppeld aan slaap. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat soortgelijke verstoorde patronen van chemische signalen in de hersenen voorkomen bij mensen met slaapstoornissen en ADHD.

Eén mogelijkheid is dat het biologische ritme van onze slaap-wakker cyclus over een periode van 24 uur wellicht uit balans is bij mensen met ADHD, waardoor ze op de verkeerde momenten slaperig of juist alert zijn.

Deze hypothese gaf Eric Konofal aan het Robert-Debré ziekenhuis in Parijs het idee om een medicijn voor narcolepsie en overmatige slaperigheid overdag, in te zetten om ADHD te behandelen.

Mazindol bootst de effecten na van een chemische component genaamd orexin of hypocretine in de hersenen, die waakzaamheid en eetlust reguleert. Het functioneert als een stimulant om ons wakker te houden, mensen met narcolepsie die op de verkeerde momenten in slaap kunnen vallen hebben hier een tekort aan.

Het onderzoek

In het klinische onderzoek gaven Konofal en zijn collega’s mazindol of een placebo aan 85 volwassenen in de leeftijd van 18 tot 65, bij iedereen was ooit ADHD vastgesteld. Binnen twee weken waren de ADHD symptomen verminderd met ruim 50 procent bij iets meer dan de helft van de personen die het medicijn slikte.

Deze resultaten zijn beter dan in de onderzoeken op basis van conventionele ADHD medicijnen zoals Ritalin. De effecten van deze medicijnen zullen in toekomstige testen direct vergeleken moeten worden met mazindol om te bepalen of het echt betere resultaten oplevert.

Mazindol is het eerste nieuwe ADHD medicijn in de laatste decennia die op een afwijkende manier werkzaam is. Omdat mazindol op een ander neurochemisch traject actief is kan het voordeel bieden voor personen waarbij bestaande behandelingen niet het gewenste effect hebben.

Het medicijn lijkt ook veilig te zijn, hoewel sommige deelnemers in de proef wel last hadden van enkele kleine neveneffecten zoals constipatie en misselijkheid. Deze symptomen komen waarschijnlijk voort uit het effect op de eetlust – mazindol werd voorheen als medicijn voor gewichtsverlies gebruikt omdat het de hongergevoelens vermindert.

Hoewel mazindol een gunstige invloed had op vele symptomen van ADHD werd de kwaliteit van het slapen bij de vrijwilligers niet beter, en ook het slaperige gevoel overdag werd niet verminderd. Het team is nu bezig met een proef op grotere schaal voor te bereiden, en andere experimenten uit te voeren om meer inzicht te krijgen over de werkzaamheid van het medicijn.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,50 out of 5)


Lees ook: