fbpx

Ernst slaapapneu groter bij zwarte mannen

Bij zwarte mannen in een bepaalde leeftijdsgroep, komt obstructief slaapapneu in een ernstigere vorm voor dan bij blanke mannen, blijkt uit een nieuw onderzoek. Tussen zwarte vrouwen en blanke vrouwen met slaapapneu bestaat dit verschil niet.

Het onderzoek dat werd gepubliceerd in the Journal of Clinical Sleep Medicine onderzocht 512 patiënten met obstructief slaap apneu syndroom (OSAS) gedurende 2,5 jaar. De groep van patiënten die werd onderzocht bestond uit 340 zwarte en 172 blanke patiënten. Er bleek dat bij donkere mannen jonger dan 40 jaar en mannen tussen de 50 en 59 jaar slaapapneu in een ernstigere vorm voorkwam dan bij blanke mannen in dezelfde leeftijdsgroep. De reden voor dit verschil is onduidelijk. Wellicht spelen anatomische verschillen of de wijze waarop de hersenen de ademhaling aanstuurt een rol.

Obstructief slaap apneu syndroom is een medische omschrijving voor ademhalingsproblemen tijdens de slaap, waarbij de ademhaling moeizaam gaat of zelfs tijdelijk stopt. Dit syndroom wordt vaak afgekort tot OSAS. Typische kenmerken waaraan het obstructief slaap apneu syndroom te herkennen is, zijn snurken, moeite doen om te ademen en stoppen met ademen tijdens de slaap. Dit gaat vaak gepaard met heftig transpireren en onrustige slaap. Overdag kan er sprake zijn van vermoeidheid en verminderde prestaties doordat het slaappatroon verstoord is.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,33 out of 5)


Lees ook:

Bron: http://dx.doi.org/10.5664/jcsm.2572
Photo by WarmSleepy on Flickr