fbpx

DORA-22: Een slaappil zonder sufheid overdag?

Bij de huidige slaappillen bestaat het risico van verslaving en sufheid overdag, maar een nieuw type slaappil heeft deze bijwerkingen niet.

Een goede nachtrust is voor sommige mensen moeilijk te krijgen. Slapeloosheid komt steeds vaker voor. Het gebruik van slaapmiddelen is echter niet zonder verslavingsrisico en leiden ook niet automatisch tot een betere nachtrust. Maar volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Science Translational Medicine, onder leiding van Jason Uslaner van Merck, blijkt dat een experimenteel middel bekend als DORA-22 slaap kan bevorderen, bij zowel apen als ratten, zonder afbreuk aan geheugen of reactietijd.

DORA-22 is onderdeel van een nieuwe groep geneesmiddelen, bekend als orexin antagonisten. De auteurs vergeleken de slaapverwekkende effecten van DORA-22 met drie bekende slaappillen: diazepam (Valium), zolpidem (Ambien) en Eszoplicone (Lenusta) die werken door vertraging van de hersenactiviteit. Nadat de dieren de geneesmiddelen hadden ingenomen werd hun geheugen en reactietijd getest.

Hoewel de meeste mensen slaapmiddelen innemen voordat ze naar bed gaan is het belangrijk deze effecten te documenteren voor het geval iemand de medicatie niet volgens voorschriften inneemt. “Het is zeer interessant dat er een aantal duidelijk verschillen zichtbaar zijn op de cognitie en geheugen, vergeleken met oudere soorten slaapmiddelen”, zegt Dr. Emmanuel Mignot, directeur van the Stanford Center for Sleep Sciences.

Wat maakt deze groep van geneesmiddelen anders?

Orexin, dat ook wel bekend staat als hypocretine, zijn chemicaliën in de hersenen die de waakzaamheid bevorderen. Van de miljarden neuronen in de hersenen, zijn er slechts tienduizenden die orexin (hypocretine) produceren. Mensen met narcolepsie die moeite hebben om wakker te blijven hebben en last hebben van onbedwingbare slaapaanvallen, missen bijna allemaal de neuronen die deze chemicaliën produceren. DORA-22 en vergelijkbare medicijnen werken door het blokkeren van orexin (hypocretine) receptoren waardoor een korte aanval van narcolepsie plaatsvindt.

Bijwerkingen slaappil

Maar de orexin-blokkers kunnen ook de bijwerking van een slechte stemming met zich meebrengen. Angst en depressie, beide gerelateerd aan een slechte nachtrust, zijn verbonden aan lage niveaus van orexin. “Het is daarom niet effectief angstige of depressieve mensen dit soort medicijnen voor te schrijven.”, zegt Jerome Siegel, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Californië in Los Angeles, die niet betrokken was bij dit onderzoek. Meer onderzoek is daarom nodig om beter inzicht te krijgen in dit soort bijwerkingen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 3,83 out of 5)


Lees ook:

Bron:
http://stm.sciencemag.org/content/5/179/179ra44

Photo by @Doug88888 on Flickr