fbpx
beste daglichtlamp kopen

Daglichtlamp kopen? 3 beste daglichtlampen tegen je winterdepressie!

Daglichtlamp kopen? Zoek je de beste daglichtlamp tegen een winterdepressie? Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAD) is een vorm van depressie die in de herfst tot winter voorkomt. Mensen met een winterdepressie voelen zich moe, minder gemotiveerd, verdrietig en slapen meer dan gewoonlijk. Je loopt meer risico op een winterdepressie wanneer je een vrouw bent, jonger bent, verder van de evenaar woont of familieleden hebt die last hebben van een depressie of stemmingsstoornis. Als je gediagnosticeerd bent met Seasonal Affective Disorder (SAD) kan lichttherapie met behulp van een daglichtlamp onderdeel uitmaken van de behandeling.  Dit overzicht toont de 3 beste daglichtlampen die je kunt kopen. 

Daglichtlampen tegen seizoensgebonden depressie

Mensen met seizoensgebonden depressie hebben 5 percent hogere niveaus van een transport-eiwit in hun hersenen dat serotonine weghoudt van de ruimte tussen neuronen en serotonine terug verplaatst in de pre-synaptische neuron, wat kan leiden tot een depressie. Zonlicht in de zomer stopt dit proces, maar wanneer de winter nadert, kan minder zonlicht betekenen dat er meer serotonine in je neuronen overwintert en een seizoensgebonden depressie veroorzaakt. Mensen met SAD kunnen ook problemen hebben met de overproductie van melatonine tijdens de winter, een hormoon dat vrijkomt als reactie op duisternis dat slaperigheid veroorzaakt. Daglichtlampen gebruiken de kracht van natuurlijk daglicht om het energieniveau weer op peil te brengen en je stemming te verbeteren. Daglichtlampen zijn ook een goed hulpmiddel tegen een jetlag.

Wit licht of blauw licht

Er zijn veel aanwijzingen dat blauw licht het meest effectief is in de productie van serotonine door de activering van Melanopsine receptoren in de ogen. Dit heeft ertoe geleid dat fabrikanten blauwe lichtgolfspecifieke daglichtlampen hebben gecreëerd. De belangrijkste verschillen tussen daglichtlampen met wit licht en daglichtlampen blauwe licht, is dat blauw licht minder intens is en zorgt voor een kortere behandelingstijd. Maar in tegenstelling tot het witte licht kan blauw licht migraine veroorzaken bij patiënten en kan het niet worden gebruikt door mensen met oogziekten of oog-aandoeningen. Wij raden je aan om advies in te winnen bij je arts wanneer je een bestaande oogaandoening of migraine hebt voordat je een daglichtlamp koopt.

Hoe lang duurt een SAD lichttherapie behandeling?

De hoeveelheid lux geeft aan hoe lang de behandeling kan duren. Het minimum is 2.500 lux voor elke lichttherapiebehandeling en duurt meestal langer dan een daglichtlamp met bijvoorbeeld 10.000 lux, wat veel LED SAD lampen uitstralen. Afhankelijk van de hoeveelheid lux duurt een behandeling 2 uur tot 15-20 minuten per dag. De effectieve afstand om je daglichtlamp te plaatsen zal ook variëren afhankelijk van de uitgestraalde lux.

Wanneer gebruik je een daglichtlamp?

In de ochtend tot het begin van de middag kun je een lichttherapiebehandeling ondergaan. Doe je het later op de dag dan kan dit invloed hebben op hoe laat je ’s avonds moe wordt en zelfs tot inslaap problemen leiden.

Lampen of LED’ s

Ga je een daglichtlamp kopen? Dan zul je moeten kiezen tussen een traditionele daglichtlamp of een LED-daglichtlamp. Dit kan meer verschil maken dan je je in eerste instantie realiseert. Aangezien de aanschafprijs voor veel mensen een belangrijke factor is, moet je wel bedenken dat een gewone daglichtlamp ongeveer iedere 3 jaar vervangen moet worden en een LED daglichtlamp (duurder in aanschaf) wel veel langer meegaat.

3 beste daglichtlampen op te kopen

Hieronder zijn de drie beste daglichtlamp die online verkrijgbaar zijn:

Beurer TL50 – Daglichtlamp

De Beurer TL50 – Daglichtlamp is een speciale daglichtlamp die je het hele jaar een zomergevoel geeft en die je eenvoudig in jouw dagelijkse routine inpast. Eenvoudig en comfortabel in gebruik om de winterblues als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Deze daglichtlamp heeft een bijzonder felle en gelijkmatige verlichting dat ook flikkervrij is en vrij van UV, een welbehagen voor lichaam en geest.

Mooi design
Lichtsterkte: tot 10.000 lux
Flikkervrij dankzij ledtechnologie

– De lamp schakelt niet automatisch uit

Beurer TL30 – Daglichtlamp

De Beurer TL30 daglichtlamp zorgt ervoor dat jouw daglicht tekort in de winter wordt gecompenseerd. Door het kleine formaat is deze lamp handig mee te nemen en op te bergen. Het standaard kan op verschillende manieren worden gemonteerd zodat je altijd de juiste hoek kunt kiezen voor jouw situatie. Voor het gebruik bij verschijnselen van lichttekort in de wintermaanden: stemmingswisselingen, neerslachtigheid, futloosheid en weinig energie

Flakkervrij en UV-vrij
10.000 lux (bij 15 – 20 cm afstand)
Wandbevestiging mogelijk
Bijzonder stil
Prijs

– Geen timer

MEDISANA LT 470 – Daglichtlamp

De MEDISANA LT 470 Daglichtlamp gaat de zogenaamde Winterdip die in de medische wereld bekend staat als Seizoensgebonden affectieve stoornis, te lijf met maar liefst 10000 Lux lichtsterkte*. Een keer per dag een lichtbad van deze daglichtlamp is voldoende om het lichaam weer de energie te geven die u gewend bent. De 45 Watt-lamp is zeer krachtig, flikkervrij en voorzien van een UV-filter voor een optimaal resultaat en veilig gebruik. De LT 470 Daglichtlamp is op de uitklapbare steun te plaatsen maar kan ook aan de wand worden gehangen.

Flakkervrij en UV-vrij
10.000 lux (bij 15 – 20 cm afstand)
Horizontaal en verticaal te gebruiken
Prijs

– Knopje is niet met één hand te bedienen


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (45 votes, average: 4,24 out of 5)


Ook interessant: