fbpx
CPAP hulpmiddelen

CPAP hulpmiddelen tegen slaapapneu

CPAP hulpmiddelen kopen? Lees hier welke CPAP hulpmiddelen het dragen van een CPAP masker tegen slaapapneu aangenamer kunnen maken.

In de meeste gevallen van slaapapneu wordt CPAP-therapie ingezet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een CPAP-apparaat, dit is een compressor die een instelbare overdruk (boven de atmosferische druk) genereert. Door deze constante druk wordt voorkomen dat de luchtwegen instorten. De compressor is via een slang verbonden met een kunststof masker, dat de patiënt tijdens de slaap moet dragen.

Wat is CPAP?

CPAP staat voor “Continuous Positive Airway Pressure”. Gedurende de nacht wordt een positieve luchtdruk d.m.v een compressor via een neus- of gezichtsmasker het lichaam in geleid. Dit houdt de luchtwegen open en beschermt tegen ademhalingsonderbrekingen tijdens het slapen (slaapapneu).

Het probleem bij obstructieve slaapapneusyndroom is dat de bovenste luchtwegen instorten. Dit gebeurt tijdens het slapen omdat de keelholtespieren zich dan ontspannen, dit belemmert vervolgens de ademhaling. Wanneer de ademhaling stokt stuurt het lichaam een “schrikreactie” waardoor je minder diep gaat slapen, of zelfs wakker wordt. Vanaf dat moment is de luchtweg weer vrij. Dit proces kan zich gedurende de slaap vele malen herhalen waardoor geen diepe slaap wordt bereikt. Lees meer over slaapapneu.

Tip: Doe de slaapapneu zelftest

CPAP-therapie

Veel mensen met slaapapneu krijgen een CPAP-apparaat dat een instelbare overdruk (boven de atmosferische druk) genereert. De compressor is via een slang verbonden met een kunststof masker, dat de patiënt tijdens de slaap moet dragen.

De CPAP-behandeling is een permanente behandeling, wat betekent dat het masker elke nacht zonder uitzondering gedragen moet worden om de apneu-fasen te voorkomen. Hoewel deze vorm van behandeling voor een aanzienlijke verbetering van de symptomen zorgt, zal het de slaapapneu niet genezen. Wanneer je stopt met het gebruik van het CPAP-apparaat, ben je weer terug bij de oude situatie.

Soorten CPAP-maskers

Er zijn verschillende masker-systemen voor CPAP-therapie die de positieve luchtdruk van het CPAP-apparaat naar de luchtwegen overbrengen.

CPAP Volgelaatsmaskers

De meest voor de hand liggende methode is het volgelaatsmasker dat zowel de neus als de mond bedekt. Dit masker wordt met riemen aan het hoofd bevestigd en de vorm doet denken aan het ademhalingsmasker van een straaljagerpiloot. Het maakt bij dit masker niet uit of je door de neus of door de mond ademt. CPAP Volgelaatsmaskers worden echter vaak als onaangenaam ervaren.

CPAP Neusmaskers

De meest gebruikte maskers zijn de  neusmaskers. Deze zijn verkrijgbaar in twee verschillende versies:

  • Klassieke neusmaskers
  • Neuskussenmaskers

Het klassieke CPAP neusmasker wordt eenvoudig over de neus geplaatst en met riemen aan het hoofd bevestigd. Dit type masker is ook erg geschikt voor mensen die een snor of  baard hebben. Immers bij een volgelaatsmasker kan de baard er voor zorgen dat deze niet goed aansluit op het gezicht.

Bij een neuskussenmasker kan een snor in de weg zitten omdat deze onder de neus wordt geklemd, meestal met twee kleine buisjes in de neusgaten.

Deze methode zorgt echter wel voor minder drukpunten op het gezicht, wat weer een nadeel is van het klassieke neusmasker en het volgelaatsmasker. De slang wordt meestal verticaal langs de brug van de neus naar boven, over het voorhoofd geleid.

Snurken

Een veelvoorkomend probleem met neusmaskers is dat patiënten onbewust overschakelen op mondademhaling tijdens de slaap. Dat zorgt ervoor dat men ondanks het apneumasker alsnog kunnen gaan snurken. Om dit te voorkomen, kunt u bijvoorbeeld een kinband gebruiken die de kaken sluit en zo de ademhaling door de mond voorkomt.

Een ander effectief middel is een anti-snurkmondstuk, zoals de somnipax Shield. Dit is een gebogen plastic mondstuk die voor het slapen gaan in de het gebied tussen het tandvlees en de lippen wordt geduwd. Hiermee wordt het openen van de mond tijdens de slaap voorkomen. Tevens stopt de somnipax shield zo ongewenste mondlekkages.

Bijwerkingen en ongemakken bij de CPAP therapie

Het moeilijkste voor de meeste patiënten, vooral aan het begin van de therapie, is om te wennen aan het slapen met een masker.

Veruit de meest voorkomende problemen ontstaan door het masker, voornamelijk in de vorm van drukpunten, pijn of (allergische) huidreacties. Daarom is het essentieel dat je een geschikt apneumasker vindt, om klachten te minimaliseren.

CPAP Maskervoering

Als een CPAP masker irritaties of allergische reacties veroorzaakt dan kan je gebruik maken van een maskervoering. Deze voering van zachte antibacteriële stof past precies op het neusmasker en voorkomt irritatie of afdrukken.


Maskervoering Tegen Huidirritaties en Lekkages

CPAP Slanghendel

Andere veelgehoorde klachten zijn het trekken van de slang, of dat mensen op de slang gaan liggen. Dit kan je voorkomen door het gebruik van een slanghengel. Deze houdt de slang continue rechtop en voorkomt daarmee deze ongemakken. Tevens zorgt de slanghouder ervoor dat er geen condensatie optreedt in de slang.

CPAP slanghengel

CPAP Slanghoes

Met een slanghoes voorkom je ook verdere condensatiedoor het temperatuur verschil van de warme slang en de koelere slaapkamertemperatuur tegen te gaan. Daarnaast voelt het materiaal veel prettiger aan dan het koude plastic van een slang.

Provent: Alternatief voor CPAP

Een alternatief voor CPAP bij lichte of matige slaapapneu is het gebruik van Provent.

Provent is een nieuwe therapeutische aanpak waarbij de eigen uitgeademde lucht wordt gebruikt om een positieve luchtdruk in de luchtwegen te creëren en houdt zodoende de luchtwegen open. Dit product is ook uitermate geschikt om mee te nemen voor onderweg of op vakantie.

Provent

Provent bestaat uit twee kleine, ronde pleisters met een membraan en een microventiel in het midden. De twee pleisters plaats je voor het slapen gaan onder je neus, zodat elk neusgat goed dicht geplakt is. De gebruikte lijm is hypoallergeen en vergelijkbaar met die van normale pleisters. De pleisters zijn bedoeld voor éénmalig gebruik en een verpakking bestaat uit 30 stuks. Kijk voor meer informatie op deze website.

Slaapapneu is een serieuze medische aandoening, dat kan leiden tot uiteenlopende gezondheidsrisico’s. Wanneer je vermoed dat je slaapapneu hebt, laat dit dat dan altijd onderzoeken door een medisch deskundige. Ga naar je huisarts en vertel dat je ademhaling soms stokt tijdens de nacht.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (34 votes, average: 4,76 out of 5)


Lees ook: