fbpx

Slaapproblemen bij kinderen door TV volwassenen

Slaapproblemen bij kinderen? De meeste mensen associëren slaapproblemen vooral met volwassen zaken zoals stress en depressies. Toch is het niet altijd de druk van het werk, samenleving of je relatie die ervoor zorgen dat iemand onvoldoende slaap krijgt. Andere zaken kunnen ook een rol spelen, zoals omgevingsfactoren, voedselinname vlak voordat je gaat slapen en een hele waslijst van kleine dingen.

Slaapproblemen bij kinderen

Onderzoek uit 2006 laat zien dat kinderen net zoveel problemen ervaren om in slaap te komen als volwassenen, terwijl de oorzaak van het slaapprobleem daarvan niet altijd hetzelfde is. Het onderzoek toonde aan dat kinderen die hadden gekeken naar televisieprogramma’s voor volwassenen, zoals politieseries of nieuwsuitzendingen, problemen ondervonden om ’s nachts te slapen.

Hoe langer een kind voor de televisie doorbrengt en kijkt naar spannende televisieseries of vergelijkbare programma’s met geweld en leed, des te langer het duurt om de slaap te vatten. En er bleek tevens een relatie tussen het aantal keer een kind wakker werd en hoe lang het daarvoor naar TV had gekeken. Hoe langer ze keken, des te vaker werden ze ’s nachts wakker.

Slaapproblemen bij kinderen ontstaan ook door indirect TV kijken. Televisiebeelden op de achtergrond hebben, zij het in mindere mate, ook invloed. Ook al kijkt een kind niet direct televisie; de beeldfragmenten en geluiden worden weldegelijk geregistreerd door kinderen. Gewelddadige series of aangrijpende nieuwsbeelden dienen daarom te worden vermeden als jonge kinderen in de buurt zijn.

Overigens kunnen slaaptekorten bij kinderen een groter probleem met zich meebrengen dan slaperigheid in de klas. Op de lange termijn kan slecht slapen overgewicht en obesitas veroorzaken. Een studie uit 2008 vergeleek de BMI (Body Mass Index) van kinderen en daaruit bleek dat hoe minder kinderen sliepen, des te hoger hun BMI was. Factoren zoals erfelijkheid, omgeving, medische geschiedenis, geslacht en afkomst werden daarbij zoveel mogelijk buiten beschouwing gelaten.

De resultaten toonden een stijging van de BMI naarmate het aantal uren slaap afnam. Uiteraard spelen veel meer factoren een rol op een gezonde nachtrust bij kinderen, zoals hoeveelheid lichaamsbeweging en opvoeding.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)


Lees ook:

Bronnen:

Photo by c.r.avery on Flickr