fbpx
kinderen slapen

5 oorzaken van slaapproblemen bij kinderen

Het moment dat een kind uit de wieg en in het bed stapt is niet altijd het moment dat problemen met slapen stoppen. Slaapstoornissen komen bij kinderen van alle leeftijden voor, om redenen die je wellicht zullen verrassen. Het is belangrijk om de kern van het probleem te vinden en daarbij de juiste oplossing te zoeken. Hier zijn vijf mogelijke oorzaken van slaapproblemen bij kinderen met een doeltreffende oplossing.

Bedplassen

Bedplassen komt voor bij 15 procent van de kinderen onder de vijf jaar. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot het plassen in bed:

  • Genetisch bepaald
  • Kleine blaas
  • Constipatie
  • Te diep slapen

En in sommige gevallen is er sprake van een medische oorzaak. Houd bij bedplassen altijd het hoofd koel en geef het kind steun. Laat zien dat het geen groot probleem is en geef bij droge nachten een knuffel, een snoepje of een kleine verrassing zoals een sticker. Met positieve prikkels is bedplassen in een aantal gevallen te verhelpen. Lees meer over bedplassen.

Nachtmerries

Tussen de leeftijd van drie en vijf begint een kind actief te fantaseren. Veelvuldig dromen hoort bij deze ontwikkeling van creativiteit. Nachtmerries zijn heel normaal maar kunnen een kind grote angst aanjagen. Ga naar het kind toe en stel het gerust. Praat niet over de inhoud van de droom, dan kan het kind geen afstand nemen van de nachtmerrie. Knuffel het kind en geef aan dat er niets is om bang voor te zijn. Laat je kind inslapen en stel het gerust door bijvoorbeeld de rug van het kind zachtjes te strelen.

Suiker, vet en cafeïne

Opwekkende middelen als suiker en cafeïne wil je zoveel mogelijk vermijden, zeker in de avonduren. Light frisdranken zijn ook niet aan te raden voor een kind, probeer daarom frisdrank na de avondmaaltijd zoveel mogelijk te vermijden. Ook vette en zoete snacks kunnen zwaar op de maag liggen. Een handjevol chips of een koekje mag best maar laat het kind niet teveel lastig verteerbare snacks eten. Lees meer over voedsel en slaap.

Weg met de tech

Kinderen spelen graag met smartphones en tablets. In beperkte mate is dat geen probleem. Laat het kind niet spelen tot bedtijd, dat kan slaapproblemen veroorzaken. Ten eerste worden er teveel prikkels gegeven aan de hersenen met computerspellen, het kind moet tijd hebben om tot rust te komen. Daarnaast zorgt de straling van het scherm voor een verminderde aanmaak van melatonine, de stof die je moe maakt. Ook kan verslaving aan dit soort techniek een rol spelen. Als een kind prikkelbaar en geïrriteerd raakt na het wegnemen van computer apparatuur kan dat een signaal zijn van verslaving. Lees meer over blauw licht.

Slaapapneu

We denken vaak dat slaapapneu alleen voorkomt bij volwassenen maar één tot vier procent van de kinderen lijdt ook aan slaap apneu. Let er goed op of het kind overmatig snurkt, veel woelt in bed, veel zweet tijdens het slapen of dat de adem stokt in de nacht. Dat kunnen symptomen zijn van slaap apneu.

Geef een kind de tijd om tot rust te komen voor het slapen. Geef de kind een lekker bad, laat het een kalm spel doen of lees een verhaal voor. Vol energie op bed neerploffen is niet de basis voor een goede nachtrust.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,00 out of 5)


Ook interessant: