fbpx
nachtmerries bij kinderen

Hoe ga je om met nachtmerries bij kinderen?

Nachtmerries komen voor bij kinderen en volwassenen. Alleen bij kinderen kan de impact van een nare droom veel groter zijn omdat het kind de nachtmerrie niet goed kan plaatsen. Hoewel een kind tussen pakweg vijf en acht beseft dat een deze droom niet echt is, heeft het moeite met het loslaten van die gedachtes. Hoe ontstaan nachtmerries en hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Hoe ontstaan nachtmerries?

Nachtmerries komen in het tweede deel van de nachtrust voor, de fase waarin mensen dromen. Als het voorkomt in het eerste deel is het een angst, niet een droom. Die angst kan heel heftig zijn, het kind zal niet wakker worden en het de volgende ochtend vergeten zijn. Een nachtmerrie wordt doorgaans wel onthouden.

Dromen is gezond, het is een verwerkingsproces van het onderbewuste waarin gedachtes en ervaringen verwerkt worden. Bij een nachtmerrie spelen angsten en onzekerheden een belangrijke rol. Bespreek elke avond de dag van het kind. Als het kind vervelende zaken heeft meegemaakt praat daar over voordat het kind gaat slapen. Dan worden nare gedachten verwerkt voor het slapen, niet tijdens het dromen.

Wat te doen bij een huilend kind?

Wanneer een kind badend in het zweet wakker wordt en huilt is het belangrijk om het kind gerust te stellen. Raak het kind daarbij aan om de band met de ouders en met de realiteit te benadrukken. Strelen over de rug is vaak effectief, of vasthouden en zachtjes wiegen. Let op; wanneer je het kind meeneemt naar je eigen bed kan dat tot een gewoonte leiden. Kalmeer het kind liever in zijn of haar eigen bed.

Laat het kind zien dat de kamer veilig is. Open deuren en kasten, kijk onder het bed en laat zien dat de kust veilig is. Doe dit nonchalant en maak er geen drama van.

Je kunt het kind vragen om de nachtmerrie te vertellen maar dat hoeft niet. Als het kind even wil luchten is dat goed, maar laat de nachtmerrie niet voortbestaan. Zorg dat het hoofdje van je zoon of dochter weer gevuld wordt met positieve gedachten.

Hoe voorkom je nachtmerries?

Je kunt nooit alle nachtmerries voorkomen. Je kunt wel een situatie creëren waarbij het kind op een positieve wijze naar bed gaat.

  • Laat een kind zonder stress naar bed gaan. Zorg voor een positief geladen sfeer in huis met rust en kalmte.
  • Spreek de dag door en plaats negatieve ervaringen in perspectief voor het slapen gaan.
  • Voer een terugkerend ritueel uit van in bad gaan, de pyjama aantrekken en iets leuks doen voor het slapen gaan.
  • Maak de slaapkamer “veilig” met bijvoorbeeld een bordje “verboden voor griezels” of een anti-monster spray wat eigenlijk water is met een beetje kamille aroma.
  • Een nachtlampje of knuffeldier geeft een tastbaar en zichtbaar gevoel van veiligheid.

Wanneer nachtmerries vaak voorkomen is het belangrijk de oorzaak te onderzoeken. Houd een open communicatie met het kind en geef aan dat er geen geheimen bestaan. Wellicht is er een terugkerende situatie in het dagelijks leven die de nachtmerries oproept.

Tenslotte: neem de tijd om je kind naar bed te brengen. Lees een sprookje voor, luister naar het kind en geef je kind een dikke knuffel en kus voor het slapen gaan.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,50 out of 5)


Ook interessant: