fbpx
slaapmethoden voor je baby

3 manieren om baby’s te laten slapen


De grootste uitdaging als kersverse ouders is jouw pasgeboren baby te laten slapen. Wat is de beste tijd om de baby naar bed te brengen, hoe lang slaapt een klein kind gemiddeld? De meningen over de beste methode zijn flink verdeeld. Laten we eens drie bekende methodes onder de loep nemen.

1. De slaap methode van Ferber

Richard Ferber is een arts en tevens de directeur van het Centrum voor Slaapstoornissen bij Kinderen aan het kinderziekenhuis in Boston. Zijn methode behoort tot de meest populaire manieren om een baby rustig te laten slapen. Het is aan te raden met deze methode te starten als het kind tussen de drie en vijf maanden oud is. De eerste nacht laat je de baby vijf minuten huilen. Vervolgens stel je het kind gerust zonder deze in je armen te nemen. Na enkele minuten verlaat je de kamer, wacht pakweg tien minuten tot de baby stopt met huilen en je gaat weer de kamer binnen om het kind te kalmeren. Let op; het is niet de bedoeling dat je het kind oppakt. De volgende keer verhoog je de wachttijd tot vijftien minuten. Dat is de periode die je vervolgens hanteert tot het kind in slaap valt. De tweede nacht herhaal je hetzelfde schema met als verschil dat je start met tien minuten en opbouwt naar twintig minuten wachten. De derde nacht begin je met vijftien minuten en je bouwt op naar vijfentwintig minuten. Je gaat door met deze methode tot de baby zichzelf tot rust brengt en jullie kunnen heerlijk gaan slapen.

2. De slaap methode van Weissbluth

Marc Weissbluth is een kinderarts die van mening is dat je direct moet starten met een goed slaappatroon. Het voornaamste aspect van deze methode is de baby laten slapen voordat het kind echt vermoeid is. Een kind dat te lang wakker is raakt oververmoeid en kan zichzelf niet meer tot rust brengen. Bij een pasgeboren baby is dat een aaneengesloten periode van negentig minuten tot twee uur. Let op de signalen van vermoeidheid waaronder een gebrek aan concentratie, minder glimlachen, minder betrokkenheid en een verlaagd tempo. Als je dit waarneemt breng je het kind in slaap op de standaard manieren zoals een speen, zachtjes wiegen of zingen.

3. De slaap methode van West

Kim West is een kinder- en familie therapeut met als uitgangspunt dat je het kind niet alleen in slaap laat huilen. De methode start bij baby’s vanaf zes maanden en is gericht op de nabijheid van de ouders. Eerst leg je het kind in de wieg, je gaat pal naast de wieg zitten en stelt de baby gerust met je stem. Dit doe je enkele nachten achtereen, daarna plaats je de stoel een klein stukje naar achteren. Je zet de stoel de nachten daarna steeds een klein stukje verder tot het punt dat je de kamer verlaat. Dan kun je buiten de deur blijven en zelf gaan slapen. Het idee is dat het kind vertrouwd dat je in de buurt bent. Het proces gaat heel geleidelijk zodat het kind zich gerust voelt.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,57 out of 5)


Ook interessant: