fbpx
dromen

Wat zijn dromen? Wanneer en waarover dromen mensen?

Ben je ooit ontwaakt uit een droom die zo levendig en levensecht was dat het 100% echt leek? Dat is zo’n surrealistische ervaring dat je je afvraagt: wat is een droom nu eigenlijk? Wetenschappers proberen daar al tijden achter te komen. De basisdefinitie van dromen luidt: voorstellingen van het onderbewuste tijdens je slaap die geluiden, beelden en andere sensaties bevatten.

Wanneer droom je?

Dromen komen voor in alle fasen van de slaap, maar zijn in toenemende mate gefragmenteerd naarmate de avond vordert. Dromen doe je vooral tijdens de REM (rapid eye movement oftewel snelle oogbewegingen) slaap. REM is een slaapstadium waarbij je lichaam verlamd is en alleen je ogen heel snel op en neer bewegen. Deze fase beslaat ongeveer 20 tot 25 procent van de slaap van een volwassene en komt voor in intervallen welke in duur variëren van een paar minuten tot 30 minuten. Je gaat meerdere keren per nacht een REM slaap door en wanneer je ’s ochtends wakker wordt tijdens deze fase zal je droom verser in je gedachten zijn.

De dromen die zich voordoen tijdens non-REM-slaap hebben de neiging om kortere, maar meer samenhangend te zijn dan REM dromen. REM dromen die optreden vroeg in de nacht gaan vaak ook recente ervaringen maar zijn minder geconcentreerd dan hun niet-REM tegenhangers. Omgekeerd, REM dromen die laat in de avond optreden zijn meestal extra bizar en onsamenhangend.

Wat droom je?

In het algemeen zijn onze dromen opgebouwd uit een mengelmoes van eerdere ervaringen. Ze bevatten losse fragmenten: plaatsen waar we zijn geweest, gezichten die we hebben gezien, situaties die deels vertrouwd zijn. Deze fragmenten kunnen zonder logische volgorde aan elkaar worden geplakt of georganiseerd in een gestructureerde en realistische manier.  Dromen kunnen eigenlijk overal over gaan. Ze kunnen magisch en opwindend zijn, heel erg raar of zelfs angstaanjagend (dat zijn de nare dromen, nachtmerries of nachtterreur). Dromen kunnen over de meest dichtbij staande personen gaan, zoals familieleden, vrienden en huisdieren, maar ook over mensen die je nog nooit gezien hebt. Ze kunnen zich afspelen op een bekende plek, zoals het kantoor waar je werkt. Maar het kan ook om een verre locatie gaan zoals de maan of een fictieve plek, zoals het huis van een hoofdpersoon van een tv-serie.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 3,92 out of 5)


Lees ook: