fbpx
oorzaken nachtmerries

Wat zijn de oorzaken van nachtmerries?

Als je had gehoopt dat je over je nachtmerries heen zou groeien, maar merkt dat je er als volwassene nog last van hebt, dan ben je niet de enige. Terwijl nachtmerries vaker voorkomen bij kinderen, hebben ook 50% van de volwassenen nachtmerries. Maar wat zijn de oorzaken van nachtmerries? Deze angstaanjagende, realistische dromen kunnen je van streek maken en in extreme gevallen slapeloosheid veroorzaken, die is gekoppeld aan hart- en vaatziekten, overgewicht en depressie. 

5 oorzaken van nachtmerries

Er zijn een aantal redenen waarom je nachtmerries kunt hebben, waaronder:

Eten voor het slapengaan

Het eten van een snack voordat je naar bed gaat kan je stofwisseling verhogen, waardoor de hersenen actiever worden en wat mogelijk kan leiden tot nachtmerries. Als je na een snack in de avond merkt dat je nare dromen hebt, probeer dan niet te snacken na het eten of op zijn minst te zware en te zoete maaltijden te vermijden vlak voor het naar bed gaan.

Medicijnen

Medicijnen die stoffen in de hersenen beïnvloeden (zoals antidepressiva), evenals een aantal bloeddruk medicijnen, zijn gekoppeld aan nachtmerries. Praat met je arts om te bekijken of een ander geneesmiddel of een verandering van de levensstijl een beter alternatief zou kunnen zijn. Als er geen andere optie is dan dat éne geneesmiddel, dan moet je met je arts de voors en tegens tegen elkaar afwegen en in sommige gevallen kan het de moeite waard zijn om te leren leven met de nachtmerries als die medicijnen een ernstige aandoening kunnen behandelen.

Slaapgebrek

Het is een vicieuze cirkel: slapeloosheid kan leiden tot nachtmerries en nachtmerries kunnen leiden tot een gebrek aan slaap. Als je merkt dat je nachtmerries toenemen wanneer je beknibbelt op je slaap, moet je zorgen voor goede slaapomstandigheden (zoals het doen van een ontspannende activiteit voor het slapengaan en je slaapkamer koel houden) om de tijd die je besteedt aan het sluimeren te verhogen.

Slaapstoornissen

Slaapproblemen, zoals narcolepsie, slaapapneu en het rusteloze benen syndroom (RLS), kunnen ook nachtmerries veroorzaken. Vraag je arts naar de behandel opties als je lijdt aan een slaapstoornis, omdat de behandeling de nachtmerries kan verminderen en kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je slaap.

Stress

Angst en een posttraumatische stress-stoornis kunnen ook nachtmerries veroorzaken. Als je extreem bent gestrest, overleg dan met je arts over hoe je hiermee kunt omgaan, met inbegrip van veranderingen in je levensstijl, psychologische begeleiding en/of medicijnen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (39 votes, average: 4,21 out of 5)

Lees ook: