fbpx
waarom dromen

Waarom dromen mensen?

slaapinfo.nl is te koop
slaapinfo.nl is te koop

Waarom dromen mensen eigenlijk? Wat is de reden dat we iedere nacht de meest vreemde, enge of fijne dromen hebben? Ook al weten we veel over hoe slapen werkt en wat er met je hersenen gebeurt als je droomt; het zou ook leuk zijn als wetenschappers uit konden leggen waarom je nou precies droomt. Helaas bestaat er (nog) geen eenduidige uitleg voor dromen. Er zijn echter wel veel leuke theorieën die een gooi doen naar het mogelijke antwoord en deze bespreken we hieronder.

6 verklaringen waarom mensen dromen


Theorie #1: Dromen werken als therapie

Vaak kom je in je dromen een emotionele omstandigheid tegen waar je in je echte leven ook mee te maken hebt en waardoor je in een veilige en beschermde omgeving (droomland!) om kunt gaan met deze emoties. Wanneer je een emotioneel probleem tegenkomt in een droom maken je hersenen verbindingen die ze anders waarschijnlijk niet zouden maken waardoor je op een andere manier naar de situatie kunt kijken of iets nieuws over jezelf kunt leren. Dromen kunnen je ook helpen de oorzaak te vinden van je woede, angst of jaloezie.

Theorie #2: Door dromen leer je omgaan met bedreigingen

Als je ooit zwetend wakker bent geworden uit een levensechte droom ben je echt niet de enige. Dromen waarin je achterna gezeten of aangevallen wordt, komen vaak voor en daar is een goede reden voor. Je amygdala (ook wel bekend als “vlucht-of-vecht” reflex) werkt veel sneller tijdens de REM slaap (de fase waarin de meeste dromen voorkomen) dan tijdens de uren dat je wakker bent. En hij werkt op dezelfde manier als in een levensbedreigende situatie. Dus kunnen mensen hun dromen gebruiken om te oefenen met vlucht-of-vecht reacties, ook al blijft hun lichaam stil liggen.

Theorie #3: In dromen kun je vaardigheden oefenen

Of je nu gestrest bent over een functioneringsgesprek, een piano optreden of gewoon een gesprek dat je niet graag wilt voeren; in je dromen kun je belangrijke levensgebeurtenissen oefenen welke extra aandacht vereisen.

Theorie #4: Dromen maken je creatief

Heb je ooit atleten horen vertellen dat hun dromen hen hielpen bepaalde bewegingen te maken of muzikanten die in hun dromen bepaalde liedjes schreven? Soms helpen dromen je op een andere manier te denken. Het opschrijven van je dromen kan je helpen bij het komen op nieuwe ideeën.

Theorie #5: Dromen ruimen je hersenen op

Door te dromen kunnen je hersenen al je herinneringen opnieuw ordenen waarbij ze alle belangrijke verbindingen in stand houden en zich ontdoen van alle onbelangrijke verbindingen. Met andere woorden: in je dromen kunnen je hersenen opnieuw bekijken wat wel of niet belangrijk is en de rommel buitenzetten.

Theorie #6: Dromen plakken slaapcycli aan elkaar

Sommige wetenschappers zeggen dat dromen vooral zijn bedoeld om je een onafgebroken nachtrust te kunnen geven. Je slaapt niet even diep gedurende de hele nacht. Om te voorkomen dat je wakker zou worden van (omgevings)prikkels tussen twee slaapcycli, verwerk je deze in je dromen totdat je weer diep genoeg slaapt en je minder gevoelig bent voor bijvoorbeeld lawaai of een volle blaas.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,64 out of 5)


Lees ook:

slaapinfo.nl is te koop
slaapinfo.nl is te koop
slaapinfo.nl is te koop
slaapinfo.nl is te koop