fbpx
oorzaken heftige dromen

10 mogelijke oorzaken van levendige of heftige dromen

Het hebben van levendige, enge of bizarre dromen kan verschillende oorzaken hebben.  Iedereen heeft in de loop der jaren wel eens gekke dromen gehad, van angstaanjagend tot ronduit bizar. Maar hoe komt dit? We zetten we de belangrijkste redenen waarom je levendig droomt op een rijtje.

10 oorzaken van levendige of enge dromen

1. Gekruid eten

Met het eten van pittig voedsel voor het slapen gaan is er een duidelijk verband met nachtmerries. Deze stoffen kunnen de stofwisseling en de lichaamstemperatuur verhogen. Dat kan de hersenactiviteit verhogen met name tijdens de REM-slaap (het stadium waarin dromen plaatsvinden).

2. Hormonen

Veel vrouwen ervaren extreem levendige dromen rond de menopauze als gevolg van schommelende hormoonspiegels. Veel vrouwen krijgen rond de tijd van hun menstruatie levendige dromen.

3. Melatonine supplement

Mensen die melatonine supplementen nemen. Door het gebruik van melatonine verandert je slaapritme. De REM-slaap neemt toe. Je zult merken dat de intensiteit van je dromen daardoor veel sterker lijkt.

4. Netflix

Als je een paar films of Netflix series hebt bekeken voordat je in slaap valt, kan dat vreemde dromen tot gevolg hebben. Dromen worden aangewakkerd door je onderbewustzijn. Jezelf blootstellen aan een tv-programma (of zelfs een boek) dat een sterke emotionele component voor jou persoonlijk heeft, kan leiden tot rare, heftige dromen.

5. Medicatie

Veelvoorkomende antidepressiva zoals Prozac en Zoloft staan erom bekend dat ze de droomslaap onderdrukken. Dit is ook bekend van medicijnen zoals Ritalin. Zodra je stopt met het innemen ervan komen je dromen in volle hevigheid. Dit kan resulteren in een stortvloed van levendige dromen waar je niet aan gewend bent.

6. Slaapstoornis

Slaapapneu heeft invloed op je ademhaling en daardoor op het zuurstofniveau in je bloed terwijl je slaapt. De daling van het zuurstofgehalte kan dan nachtmerries veroorzaken. Ook de slaapstoornis narcolepsie heeft heftige en levendige dromen als kenmerk.

7. Slechte kwaliteit slaap

Te weinig slaap ontneemt je hersenen de gebruikelijke hoeveelheid dromerige slaap. Dit betekent dat we een ‘schuld’ aan slaap opbouwen. Zodra je dan je volgende goede nachtrust hebt, ervaar je langere periodes van droomslaap om dat verschil goed te maken.

8. Temperatuur

Hoe meer je je slaap laat verstoren door te warm of te koud te zijn – hoe groter de kans dat je wakker wordt tijdens de dromerige slaap. Dat zal tot gevolg hebben dat je je dromen zult herinneren.

9. Stress

Als je extreem gestrest bent, is de kans groter dat je zult dromen. Je lichaam gaat namelijk de REM-slaap in om negatieve emoties te verwerken en te verwerken.

10. Alcohol en drugs

Als je een paar drankjes hebt gehad voor je naar bed gaat, kun je wat vreemde dromen verwachten. Het effect van alcohol begint na enkele uren af te nemen. Dat valt vaak samen met de uren waarin je begint weer bij je positieven te komen. Ook de chemicaliën in drugs kunnen volgens deskundigen de hersenen beïnvloeden en leiden tot vreemde dromen.

Samenvattend kunnen heftige, levendige dromen en nachtmerries worden veroorzaakt door pittig eten, veranderende hormoonhuishouding, supplementen en medicijnen, slaapstoornissen, een slechte slaapkwaliteit, temperatuur, stress en het gebruik van alcohol en drugs. Wanneer je veel last hebt van nachtmerries of enge dromen, is het goed om dit eens te bespreken met je arts. 


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 votes, average: 4,50 out of 5)


Lees ook: