fbpx
nachtmerries

Jouw 12 engste nachtmerries verklaard!

Van mijn eigen begrafenis tot die van mijn moeder en hard willen schreeuwen terwijl er werkelijk niets uit mijn keelgat komt – je kan het niet gek genoeg bedenken of ik heb het al gedroomd. Maar wat wil dat precies zeggen over mij als persoon? Welnu de meeste van mijn nachtmerries zijn niet uniek! De meeste nachtmerries komen zelfs vaak voor. Mensen over de hele wereld worden wakker, badend in het zweet, na een nachtmerrie waarbij ze eindeloos in een diep gat vallen of al hun tanden verliezen.

De betekenis van nachtmerries

1. Dromen over je tanden die uitvallen

Dromen over tanden zijn verbonden aan communicatieproblemen in het echte leven. Er bestaan heel wat verschillende versies van de zogenaamde ‘tandendroom’, maar dromen waarbij al je tanden uitvallen komt het vaakst voor. Andere variaties dromen over tanden zijn bijvoorbeeld: dromen over losse tanden of tanden die afbrokkelen. Alles wat in een droom te maken heeft met de mond kan men linken aan communicatie.

Dromen dat je tanden eruit vallen kan betekenen dat jij het moeilijk vindt om je gevoelens te uiten. Of  misschien heb je het gevoel dat er niet naar je geluisterd wordt. Dan heeft een droom over tanden die uit je mond vallen te maken met zelfvertrouwen. Deze rare droom betekent dan dat jouw mening er ook toe doet. Wees assertiever en praat over je gevoelens.

Wanneer je droomt dat tanden uitvallen, kan dat ook teken zijn dat je recent iets hebt gezegd dat beter nooit uit je mond was gekomen. Merk je op hoe je in dit soort droom probeert je tanden bij elkaar te houden en ze terug te duwen? Dat komt voor omdat je onderbewustzijn zich slecht voelt over iets wat je losjes gezegd hebt, iets waarbij je waarschijnlijk niet hebt bij nagedacht voor je het zei, en waarbij je wou dat je de woorden kon terugnemen.  Als dit soort droom vaak bij jou terugkomt, is het waarschijnlijk zo dat je nogal impulsief bent of losse lippen hebt. Probeer aan dit gedrag te werken en de dromen over dromen over uitvallende tanden zullen langzaam verdwijnen of  zelfs helemaal stoppen.

2. Dromen over de begrafenis van iemand die je graag ziet

Soms heb je enge dromen over de dood of een begrafenis. Voor de dromende geest heeft de dood alles te maken met verandering en eindes. Wanneer je gedroomd hebt over de dood van een geliefde, partner, familielid, vriend of vriendin, vraag je jezelf dan eerst eens af wat er veranderd is of beëindigt in je leven of binnenin je (dromen draaien allemaal rond jouw “ik” en wat je “ik” rechtstreeks beïnvloedt). De persoon die stierf in je dromen stelt waarschijnlijk een deel van jezelf voor, een zekere kwaliteit die je met elkaar gemeen hebt.

Als er niets in je gedachten naar bovenkomt, richt je dan op de persoon in je dromen waarbij iemand dood gaat, en stel jezelf de vraag of die persoon op de een of andere manier aan het veranderen is. Is de relatie die je hebt met deze persoon aan het wijzigen? De begrafenis of dood is in principe een goed teken dat je bezig bent met hetgeen dat niet meer van belang is voor je los te laten, je iets laat rusten, zodat je verder kan met je leven.

3. Dromen over een soort van academische ramp (falen voor een test, een les missen, enz.)

Dromen over school. Deze droom blijft voorkomen, zelfs 10, 20 of 50 jaar nadat je afgestudeerd bent! Hij legt vaak een link met je job of carrière.  De stress die je ervaart in de droom over school komt overeen met een gelijkaardige stress die je moet ondergaan op het werk. School is in principe je eerste job, het is de plek waar je leert wat een baan precies inhoudt: op tijd zijn, alles grondig voorbereiden (thuis je huiswerk doen), getest, geëvalueerd en beoordeeld worden, hard werken, op de ladder omhoog klimmen – en er is natuurlijk ook een sociaal aspect aan verbonden.

Er zijn heel wat variaties op de “terug naar school”-droom die verbonden kunnen worden met bepaalde werk-gerelateerde problemen. Niet in staat zijn om je klaslokaal terug te vinden, suggereert dat je niet weet waar je je op dit moment in je carrière bevindt of niet weet wat je gelukkig maakt. Een les vergeten bij te wonen kan betekenen dat je plotseling moet beschikken over een bepaalde vaardigheid en je niet het gevoel hebt dat je beschikt over wat nodig is op dat moment. Bijvoorbeeld: je zou kunnen dromen over een situatie waarin je moet leren werken met een nieuw softwareprogramma of je baas je vraagt iets te doen waarvan je niet zeker bent dat je het effectief wel kunt.

Falen voor een test (proefwerk, examen, rijtest enz) komt ook vrij veel voor, dus vraag jezelf eerst af of iets, of iemand, je geduld aan het “testen” is. Indien dit niet het geval is, vraag jezelf dan dan af wat je recent niet goed hebt afgehandeld. Kwam je onlangs niet in aanmerking voor die promotie die je al zou lang wilde? Heb je een presentatie verknoeid tijdens de algemene vergadering of niet goed gepresteerd tijdens een interview? Je dromen nemen je terug naar school om je eraan te herinneren dat je wel beschikt over hetgeen dat nodig is om druk op je werk aan te kunnen. Dus blijf aan jezelf en je vaardigheden werken om ze te verbeteren.

4. Dromen over daten met een kerel die uiteindelijk je vader blijkt te zijn

Vergeet niet dat dromen steeds symbolisch zijn. Seks in een droom draait dus helemaal niet rond de daad zelf, maar eerder rond verbinding en vereniging. Het gaat niet om de fysieke vereniging, maar eerder om een psychologische eenheid waarnaar je verlangt…niet over een fysieke connectie, maar een emotionele of mentale link.

Dat gezegd zijnde: daten met je vader verwijst naar een recente emotionele connectie die je met hem gehad hebt of een zekere kwaliteit die hij bezit die overeenstemt met je eigen gedrag. Doorgaans stellen de vaders in onze dromen het vermogen voor om geld in het laatje te brengen, wat een typische rol is van een man in het huishouden. Dus als je deze droom hebt gehad, vraag je jezelf dan af of je recent een financiële mindset hebt aangenomen… of dat je dat beter begint te doen. De kans is groot dat het antwoord volmondig “Ja” klinkt!

5. Dromen over verdwaald zijn

Dromen over verdwalen maken vaak gebruik van geografische plaatsen en terminologie om te reageren op “waar we staan” in ons leven en “waar we zijn” met ons hart en onze geest. Verdwaald zijn in een droom is een indicatie van besluiteloosheid in het wakende leven. Hoe vaak heb je al eens gedacht aan de volgende woorden of ze gemompeld: “Ik ben totaal verloren, ik weet niet wat ik moet doen”? Je droom weergeeft je besluiteloosheid als verdwaald zijn om je aan te moedigen zodat je de juiste richting vindt, een beslissing maakt zodat je verder kan en niet meer vastzit.

6. Dromen over vallen

Dromen waarbij je valt zijn de dromen die het vaakst worden aangegeven. Al sinds het begin der tijden. Er bestaan zelfs grottekeningen die deze zogenaamde “vallende dromen” weerspiegelen. Wanneer je in een droom valt, of het of het nu in een auto van een brug is of recht van een wolkenkrabber: het betekent dat iets in het echte leven je (humeur) naar beneden helpt.
Het blijkt dat dit vaak een droom is die iemand ervaart wanneer je recent in de steek gelaten werd of een significante teleurstelling moest ondergaan. De val reflecteert het feit dat je ooit hoge verwachtingen had, én ze nu snel naar beneden komen.

Dromen over vallen is een voorkomende droom bij mensen die last hebben van depressie en kan gelden als een waarschuwing dat je binnenkort opnieuw in een depressie zal “vallen”. Als vaak droomt dat je valt, zoek dan een manier om deze negatieve gedachten tegen te gaan. Ga naar buiten, bekijk een grappige film, spreek af met vrienden die je doen lachen.

7. Dromen over iets vergeten te doen dat extreem belangrijk is in je dagelijkse routine

Dromen over iets vergeten. Dit soort droom blijkt vaak voor te komen bij diegenen die te veel hooi op hun vork hebben genomen. We vormen de hele dag lang een soort van mentaal notitieblok waarin we alles noteren wat we moeten doen, en het zijn precies die notities die onze onderbewuste dromende geest aan ons afspeelt om tot een punt te komen. Het laat ons weten dat we zodanig veel in onze dagelijkse routine opnemen, dat we de zaken die het belangrijkst voor ons zijn beginnen te verloochenen. Als je vaak droomt dat je iets bent vergeten, moet je jouw dagelijks schema verlichten.

8. Dromen over proberen te schreeuwen, zonder dat er iets van geluid uit je mond komt

Schreeuwen in dromen. Deze droom komt voor wanneer je aanvoelt dat niemand je hoort in het echte leven. Je kan simpelweg stellen dat je binnenin aan het schreeuwen bent, iets duidelijk wil maken, maar wanneer het op het echte leven aankomt, je er ofwel niet durft over spreken of je het niet duidelijk genoeg uitlegt… of dat de mensen rondom je zodanig egocentrisch zijn, dat ze niet genoeg aandacht voor je problemen hebben.

9. Dromen over je eigen dood

Dromen dat je dood gaat en nachtmerries over je eigen dood kan ongelofelijk veel stress opleveren. Maar onthoud: in een droom verwijst de dood naar verandering, een einde en loslaten. Wanneer je droomt dat je dood gaat, stel je dan de vraag welke veranderingen je momenteel ervaart? Hoe komt je leven, zoals je het nu kent, tot een einde? Zijn er grote veranderingen geweest in je leven? Ben je verhuisd of van baan verwisseld? Dromen over doodgaan hebben dus vooral te maken met veranderingen.

10. Dromen over het feit dat je probeert te bewegen en je ontdekt dat je verlamd bent

Dromen dat je niet kan bewegen komt ook vaak voor. Hoewel de “ik kan niet schreeuwen”-droom draait rond niet durven te spreken over je problemen, gaan dromen over verlamming over te weinig actie ondernemen. Onze handen stellen ons in staat te handelen wanneer bepaalde omstandigheden zich voordoen. En met onze benen kunnen we voor onszelf opkomen, maar ook vooruitgang boeken en verdergaan, én ga zo maar door.

Verlamd zijn in een droom betekent dus dat je ergens vast zit in het echte leven. Vraag jezelf hierbij af hoe je jezelf tegenwerkt, op welke manier je niet genoeg actie onderneemt of vooruitgang boekt om uit deze stilstaande situatie te geraken? Welk lichaamsdeel/vaardigheid moet geactiveerd worden om vooruitgang te boeken?

11. Dromen over worden gediagnosticeerd met een terminale ziekte

Dromen over enge ziekten heeft al heel wat mensen doen lopen naar hun huisarts, en dat is helemaal oké. Het is beter om op veilig te spelen. Maar vaak draait die kanker, of andere ziekte waarover je droomt, over een zekere situatie of relatie in je leven die erg “ongezond” is geworden. Je onderbewustzijn geeft deze slechte situatie weer met een ziekte, zodat je beter begrijpt hoe slecht de omstandigheden geworden zijn en je kan proberen de situatie te “genezen” of ze te verwijderen uit je leven.

We hebben de neiging om méér belang te hechten aan fysieke wonden en kwaaltjes dan aan emotionele en psychologische wonden. Onze dromen weerspiegelen onze emotionele wonden en kwaaltjes als iets fysisch, zodat we dit probleem met evenveel spoed zullen behandelen.

12. Dromen over achtervolgd te worden door iets of iemand

Dromen dat je wordt achtervolgt is waarschijnlijk de op een na meest gerapporteerde droom, net na de “vallende droom”. Achtervolgd worden in een droom betekent dat je iets of iemand in het echte leven aan het vermijden bent. Als jij iemand bent die confrontaties aan de kant gaat of hetgeen dat je oncomfortabel maakt vermijdt, blijft deze droom waarschijnlijk terugkomen tijdens je slaap.

Een nachtmerrie over achtervolging toont je dat je wegloopt van je problemen, in plaats van ze te confronteren en ermee om te gaan. Wanneer je aan dit vermijdend gedrag werkt, zullen de dromen langzaamaan afzwakken en uiteindelijk helemaal stoppen.

Conclusie uitleg van nachtmerries

We hebben allemaal wel eens rare dromen en nachtmerries. Maar wat we moeten onthouden is: dromen zijn SYMBOLISCH. Stop met dromen letterlijk te nemen. De kans bestaat namelijk dat je de echte, achterliggende boodschap mist.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 votes, average: 4,29 out of 5)


Lees ook: