fbpx
enge dromen nachtmerries nachtterreur

Het verschil tussen enge dromen, nachtmerries en nachtterreur

Soms zijn dromen verre van mooi. Ze kunnen zelfs het tegenovergestelde zijn; angstaanjagend, zorgwekkend of nog erger. Maar wanneer jij of je kind een vervelende of enge droom heeft, is het soms lastig om te weten of het gaat om een nare droom, een nachtmerrie of nachtterreur. Het ene is ernstiger dan het andere. We geven je meer informatie hierover in dit artikel.

Enge dromen

Een graad minder dan een nachtmerrie is een nare droom en deze droom kan angstaanjagend zijn. Het grootste verschil tussen een nare droom en een nachtmerrie is dat je bij een nare droom meestal doorslaapt. Je weet waarschijnlijk nog het verhaal, thema of beelden als je wakker wordt, of soms later op de dag, maar deze vervelende dromen leveren over het algemeen minder angst op dan nachtmerries. Nare dromen komen over het algemeen vaker voor dan nachtmerries.

Nachtmerries

De dromer wordt vaak abrupt wakker midden in deze levendige, angstaanjagende droom en kan de nachtmerrie vaak tot in detail beschrijven. Nachtmerries komen voor tijdens de REM slaap, welke meestal langer duurt in de vroege ochtenduren. Ongeveer één op de vier kinderen tussen de vijf en twaalf jaar heeft regelmatig nachtmerries, maar dit is meestal niet iets om je zorgen over te maken, hoewel ze vaker voorkomen wanneer iemand zich gestrest of angstig voelt.

Wanneer een kind een nachtmerrie heeft wil hij of zij dit meestal aan zijn of haar ouders vertellen en horen dat het niet echt was, maar gewoon een droom. Omdat het kind bang of overstuur zal zijn door de nachtmerrie heeft hij of zijn waarschijnlijk moeite met opnieuw inslapen. Als ouder kun je je hier waarschijnlijk wel wat bij voorstellen, aangezien volwassenen ook nachtmerries kunnen hebben.

Nachtterreur

Nachtterreur is de overtreffende trap van een nachtmerrie, maar komt veel minder vaak voor. Nachtterreur veroorzaakt vaak heftige angst of paniek bij de dromer waardoor hij of zij gaat gillen of schreeuwen, slaapwandelen of panisch gaat bewegen in bed. Soms wordt het veroorzaakt door een posttraumatische stressstoornis en het komt over het algemeen voor tijdens de niet-REM slaap. In tegenstelling tot bij een nachtmerrie blijft iemand tijdens een nachtterreur slapen, ook al lijkt het of hij of zij wakker is.

Moet je iemand wakker maken bij nachtterreur?

Het is moeilijk om iemand wakker te maken tijdens een nachtterreur, dus probeer het ook niet; wacht gewoon tot het voorbij is. Nachtterreur kan er eng uitzien, maar het kan geen kwaad voor de dromer en hij of zij weet de volgende ochtend waarschijnlijk niet wat er gebeurd is. Nachtterreur komt het meeste voor bij kinderen van vier tot acht jaar, maar het kan doorgaan in de adolescentie of zelfs volwassenheid. Het goede nieuws is dat nachtterreur meestal vanzelf overgaat. Maar wanneer je veel slaap tekort komt doordat je vaak nachtterreur hebt of als je overdag erg angstig bent, ga dan naar de dokter.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (34 votes, average: 4,18 out of 5)


Lees ook: