fbpx
Welke dieren slapen het meest

Welke dieren slapen het meest?

Mensen gaan er vaak vanuit dat luiaards de meest slaperige dieren zijn, toch betekent hun langzame manier van bewegen niet dat ze ook meer slapen. Gemiddeld slapen luiaards pakweg veertien uur per dag, dat komt overeen met hoeveel honden gemiddeld slapen.

Welke dieren slapen het langst?

De dieren die het meeste slapen zijn:

  • Groot harig gordeldier (20.4 uur per dag)
  • Kleine zakmuis (20.1 uur per dag)
  • Bruine vleermuis (19.9 uur)
  • Noord-Amerikaanse buidelrat (18 uur per dag)
  • Python (18 uur)
  • Uil aap (17 uur)

Herten en schapen

Dieren die gejaagd worden zoals herten en schapen slapen slechts drie tot vier uur per nacht. Schapen slapen doorgaans in een kudde voor extra bescherming. Over het algemeen kun je stellen dat dieren waarop gejaagd wordt, en kleinere dieren korter slapen dan grotere roofdieren. Toch geldt dit niet voor alle diersoorten.

Walrussen

Walrussen zijn bijvoorbeeld erg groot, toch hebben ze slechts weinig slaap nodig. Ze kunnen tot wel 84 uur wakker blijven. Ze kunnen de zakjes in de keelholtes vullen met lucht. Zo kunnen ze drijven terwijl ze slapen. Of ze klampen zich met hun tanden vast aan ijsschotsen. Ze zijn ook in staat staand of liggend te slapen.

Olifanten

Olifanten behoren tot de grote zoogdieren die slechts twee tot vier uur per dag slapen. Hoewel ze erg groot in omvang zijn, moeten ze door hun plantaardig dieet het grootste deel van de dag blijven eten. Zo kunnen ze dagelijks wel 18 uur eten waarbij ze tot wel 300 kilo aan voedsel consumeren. Olifanten slapen normaal gesproken staand, of leunend tegen een boom of termietenheuvel. Wanneer ze op hun zijkant slapen is dat slechts voor korte periodes van hooguit een half uurtje. Zo voorkomen ze dat hun lichaamsgewicht teveel druk uitoefent op de ingewanden.

Kikkers

Sommige soorten kikkers kunnen maandenlang zonder slaap, ze laten alleen hun ogen rusten. Door glucose blijven de voornaamste organen werkzaam, zelfs wanneer het hart even stopt met kloppen en als ze niet ademen kunnen ze toch weer tot leven komen wanneer het dooit in de lente.

Giraffen en paarden

Giraffen slapen dagelijks niet meer dan dertig minuten. Ook paarden slapen vaak niet langer dan twee uur per dag. Beide dieren slapen vaak op basis van intervallen die vijftien minuten duren terwijl ze staan. Vanwege de omvang en de gigantische lengte van de nek zou de handeling van liggen en weer opstaan voor een giraf een enorm risico vormen vanwege roofdieren. Daarom zijn ze zich in de loop der tijd geëvolueerd om korte dutjes van pakweg vijf minuten te nemen verspreid over de dag. Ze kunnen staand wegdommelen, of buigen hun nek om deze op hun achterwerk te laten rusten.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,15 out of 5)


Lees ook: