fbpx
slapen met hond

Is slapen met je hond of kat in bed goed of slecht voor je gezondheid?

slaapinfo.nl is te koop
slaapinfo.nl is te koop

Huisdieren zijn goed voor je gezondheid. Maar betekent dit dat je je hond of kat ook bij je in bed moet laten slapen? Welke voor- en nadelen kleven daaraan? Lees gauw verder!

Huisdieren maken gelukkig

Nederlanders zijn gek op huisdieren, met de kat en hond op nummer 1 en 2. Maar liefst een kwart van de huishoudens heeft een kat als familielid en in 20% van de huishoudens woont een hond.

Het hebben van huisdieren blijkt goed te zijn voor je gezondheid. Ze maken je gelukkiger door de onvoorwaardelijke liefde die ze je geven. Ze zorgen onder andere voor minder stress, een lagere bloeddruk en je voelt je minder vaak eenzaam met een trouwe viervoeter aan je zijde. Met een hond moet je bovendien meerdere keren per dag wandelen, wat zorgt voor extra beweging.

Huisdier als gezinslid

Mensen zijn al gauw geneigd hun huisdier als gezinslid te beschouwen, met gelijke rechten. Maar liefst 40 procent van de honden- en kattenbezitters laat hun viervoetige vriend zelfs wel eens in hun bed slapen. Dit zijn vooral singles en mensen van wie de partner regelmatig weg is.

Is het wel een goed idee om je huisdier in je bed te laten slapen? Hierover zijn de meningen sterk verdeeld. De ene onderzoeker gruwelt van het idee om zo’n bacteriebron je bed te laten vervuilen. Ook zorgt het volgens sommige onderzoekers voor een slechtere slaapkwaliteit. Uit andere onderzoeken blijkt het juist voordelen voor de gezondheid te hebben.

Of je wel of niet goed slaapt in bed met een huisdier lijkt vooral persoonlijk te zijn. Daarom hebben we de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet, zodat je zelf de afweging kunt maken.

De voordelen van slapen met huisdieren

Wat is er nou fijner dan zo’n heerlijk zachte en warme knuffel in je bed? Bovendien heeft het slapen met je hond of kat veel positieve effecten op je gezondheid.

Verbeterde band met huisdier

Na een hele dag werken heb je je hond of kat gemist. Zo gek is het niet als je trouwe viervoeter blij achter je aan de slaapkamer inloopt, om samen met jou die koude, donkere nacht door te brengen. Zowel jezelf als je dier worden gelukkiger door samen te slapen. Het is goed voor de band, vooral als je overdag veel weg bent.

Veilig gevoel

Je voelt je veiliger met je hond lekker dicht tegen je aan. ‘s Nachts in het donker voel je je het meest kwetsbaar, vooral als je in je eentje slaapt. Maar dankzij je hond voel je je beschermd.

Minder stress

Slapeloosheid gaat vaak samen met stress, depressie en angst. Huisdieren zorgen voor een kalm en veilig gevoel, en helpen negatieve gedachten tegen te gaan. Door tegen je hond of kat aan te liggen maakt je lichaam oxytocine aan. Dit knuffelhormoon vermindert stress en heeft een positief effect op de bloeddruk en het immuunsysteem.

Mensen die niet worden gestoord doordat hun huisdier ‘s nachts veel beweegt (zie de nadelen hieronder), vinden dat ze dankzij hun harige vriend beter slapen.

Lekker warm en comfortabel

Huisdieren hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen. De lichaamswarmte van een huisdier en de ritmische ademhaling hebben een rustgevend effect. Hiertegenover staat echter weer dat je beter slaapt als je lichaam zelf de temperatuur kan regelen. Zet dus in ieder geval de thermostaat een graadje lager als je met je huisdier in bed slaapt.

Goed voor je immuunsysteem

Kinderen die op een boerderij met dieren zijn opgegroeid, hebben minder vaak last van bepaalde auto-immuunziektes. Dit komt waarschijnlijk door de vele soorten bacteriën waarmee ze in aanraking komen.

Ook het hebben van een huisdier kan om deze reden goed zijn voor je immuunsysteem. Door met je hond of kat samen in bed te slapen, kom je nog meer in aanraking met alle bacteriën die ze bij zich dragen.

De nadelen van slapen met een huisdier

Hoe gek je ook op je huisdier bent, vergeet niet dat dieren er een heel andere hygiëne op nahouden dan wij. Ze lopen buiten op blote poten door modder en uitwerpselen, stoppen graag hun snuit in voor ons smerige plekken en voorwerpen. Misschien drinkt je kat uit de wc-pot of eet je hond graag uitwerpselen.

Bovendien slaapt niet iedereen beter met een huisdier in bed. Het kan juist het tegenovergestelde effect hebben en juist je slaap verstoren. Veel van bovengenoemde voordelen gaan dan niet op. Lees daarom voordat je je hond of kat in je bed laat slapen, eerst de volgende mogelijke nadelen.

Verergert allergieën en astma

Als je astma hebt, kun je beter niet met je hond of kat in bed slapen. Dit geldt ook als je allergisch bent voor honden of katten, al is het maar een klein beetje. In deze gevallen kun je je huisdier zelfs het beste helemaal uit je slaapkamer houden.

Ook als je niet allergisch bent voor dieren, zit hun vacht vol met allergenen, zoals huisstofmijt en pollen. Door hele nachten met deze allergenen in aanraking te komen, neemt het risico op het ontwikkelen van allergieën toe. Bovendien gaan deze allergenen in je beddengoed en matras zitten en worden het er dus na verloop van tijd steeds meer.

Verhoogt het risico op ziektes

Dieren kunnen verschillende ziektes bij zich dragen en deze op mensen overbrengen. Oudere mensen, zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen de grootste gezondheidsrisico’s en kunnen daarom beter niet met een huisdier in bed slapen.

  • Dieren kunnen parasieten bij zich dragen, zoals wormen. De eieren van deze wormen liggen op de vacht van je huisdier, klaar om tussen de lakens te verdwijnen.
  • Je hond of kat kan besmet zijn met de pest, meningitis of een stafylokokbesmetting hebben.
  • Behalve dat je hoe dan ook geen vlooien in je bed wilt hebben, kunnen deze kleine beestjes de kattenkrabziekte en de builenpest veroorzaken.
  • Een groot gedeelte van onze huisdieren heeft last van demodex. Dit zijn kleine oogmijten, die juist actief zijn in het donker. Ze kruipen bij mensen graag op de wimpers, met jeuk en zwellingen tot gevolg. Op den duur kun je droge ogen en een wazig zicht krijgen. Ook kun je als eigenaar schurft krijgen door de schurftmijt.
  • Dieren dragen geen schoenen, maar lopen gewoon op blote poten buiten. Ook rollen ze graag door bijvoorbeeld het gras. Met deze poten en vacht liggen ze ook in je bed. Hierdoor heb je kans dat er onder andere poepbacteriën in je bed worden versprijd.
  • Naast vlooien, nestelen ook teken zich graag in de vacht van dieren. Door een tekenbeet kun je besmet worden met bacteriën en virussen die gevaarlijke ziektes kunnen veroorzaken, zoals de ziekte van Lyme en TBE.

Verstoorde nachtrust

Honden kunnen behoorlijk luidruchtig snurken. Ook bewegen honden en katten regelmatig in hun slaap, vooral als ze dromen. Heeft je kat een belletje? Dan kan dat natuurlijk ook je nachtrust verstoren. Bovendien zijn katten nachtdieren. Hierdoor is de kans groter dat ze je wakker maken, omdat ze bijvoorbeeld willen spelen.

Je kunt ook slechter slapen doordat je zelf in een andere, minder fijne houding gaat liggen om je huisdier niet te storen.

Verergerde problemen met dominantie en agressie

Door je huisdier in je bed te laten slapen, kan dominantie of agressie bij zowel honden als katten verergeren. Zelf kunnen ze deze privilege opvatten als dat ze hoger in de rangorde zitten of zelfs boven jou in de hiërarchie staan. Het bed kan het territorium van de hond worden, dat hij gaat beschermen, ook tegen eventueel nieuwe partners of kinderen.

Tips voor mensen die met hun huisdier slapen

Vind je het zielig voor je huisdier om hem alleen te laten slapen? Maak je niet druk. Uit onderzoek blijkt dat je hond of kat er heus wel voor zorgt dat hij of zij genoeg rust krijgt. Vind je het zelf gewoon gezellig en wil je toch graag ‘s nachts tegen zijn of haar harige vacht aankruipen? Lees dan eerst de volgende tips.

  • Als je je hond of kat per se in bed wilt laten slapen, breng dan wel regelmatig een bezoek aan de dierenarts voor de nodige vaccinaties en wormenkuren.
  • Laat het bed niet het domein van je hond of kat worden. Een hond moet bijvoorbeeld rustig 10 minuten op de grond kunnen liggen om vervolgens op uitnodiging in het bed – op een vaste plek – te komen liggen.
  • Wil je je huisdier graag bij je in de buurt hebben ‘s nachts, maar niet in je eigen bed? Dan kan het een optie zijn om hem een eigen bed te geven op de slaapkamer – bijvoorbeeld in de vorm van een mand.
  • Verschoon je beddengoed vaak, veel vaker dan je zonder huisdier in je bed zou doen. Stofzuig je slaapkamer ook regelmatig.

Bezint eer ge begint

Als je een hond of kat aanschaft, bedenk dan van tevoren of je hem in je bed wilt laten slapen. Als je harige vriend eenmaal gewend is om bij je in bed te liggen, kan het moeilijk zijn om dit later nog te veranderen. Misschien ben je nu vrijgezel en vind je de nachten maar koud en eenzaam. Maar als je viervoeter van begin af aan eraan gewend is om jouw slaapbuddy te zijn, dan kan hij er moeite mee krijgen als er opeens een rivaal bij komt liggen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (34 votes, average: 4,41 out of 5)


Lees ook:

slaapinfo.nl is te koop
slaapinfo.nl is te koop
slaapinfo.nl is te koop
slaapinfo.nl is te koop