fbpx
hoe slapen zeehonden

Hoe slapen zeezoogdieren? (Dolfijnen, walvissen, zeehonden enz.)

Er zijn zoogdieren die in het water leven en boven de waterspiegel uitkomen om te ademen. Denk bijvoorbeeld aan dolfijnen, walvissen en zeehonden. Maar hoe kunnen ze slapen terwijl ze in het water leven? Evolutie heeft een manier bedacht om dit mogelijk te maken: Unihemisferische slaap.

Unihemisferische slaap

Unihemisferische slaap stelt de zeezoogdieren in staat om per hersenhelft te slapen. De andere helft blijft wakker, daardoor kan het dier blijven bewegen, door één oog kijken en ze kunnen tijdens hun slaap blijven ademen.

Hoe slapen dolfijnen?

Soms drijven dolfijnen gewoon bovenop de waterspiegel, een fenomeen dat we “boomstam drijven” noemen. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat sommige dolfijnen slapen terwijl ze in een cirkel zwemmen, hun capaciteit van hoogwaardige navigatie en begrip wordt dan tijdelijk uitgeschakeld.

In een andere studie bij dolfijnen werd geconstateerd dat ze unihemisferische slaap dusdanig geoptimaliseerd hebben waardoor dolfijnen complexe taken kunnen verrichten waar mensen echt hun aandacht bij moeten houden.

De Blinde Indusdolfijn doet het nog anders; deze slaapt in kleine sessies van microslaap die slechts enkele seconden per keer duren. Gedurende een volledige dag kunnen ze op deze wijze tot aan zeven uur slapen.

Hoe slapen walvissen?

Walvissen rusten, maar vallen niet volledig in slaap zoals mensen en andere dieren, omdat ze zich bewust moeten blijven van hun behoefte aan zuurstof terwijl ze in de oceaan leven.

Wanneer ze rusten blijven gedeeltelijk wakker, zodat ze kunnen reageren op gevaar en om lucht te verkrijgen wanneer dit nodig is. Hun lichaam is ontworpen om hun adem lang in te houden, terwijl ze de hoeveelheid energie die ze gebruiken tijdens het zwemmen minimaliseren.

Pasgeboren orca’s die nog moeten leren om te overleven, kunnen wekenlang zonder slaap evenals de moeders. Dit zijn tijdelijke situaties die erg indrukwekkend zijn.

Ook heel bijzonder is het feit dat potvissen rechtop rusten en slapen, niet unihemispherisch. Wetenschappers denken dat deze diersoort van alle zoogdieren de minste hoeveelheid slaap nodig heeft.

Hoe slapen zeehonden?

Zeehonden kunnen zowel in het water als op het land slapen, waardoor ze gemakkelijker kunnen kiezen wat het beste is in hun situatie om gevaren te voorkomen. Zeehonden hebben de neiging om op het land te slapen wanneer ze op zoek zijn naar warmte of wanneer ze pups hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Toronto hebben ontdekt dat zeehonden met slechts de helft van hun hersenen slapen. De andere helft van de hersenen blijft wakker en alert. De onderzoekers zijn van mening dat dit de zeehonden helpt alert te blijven op mogelijke gevaren.

Wanneer zeehonden in water slapen, slapen ze in een dobberpositie. Dit is een positie waarin hun lichaam zweeft, maar volledig onder water blijft, met uitzondering van hun snuit, die te allen tijde boven water blijft. Sommige zeehondensoorten slapen volledig ondergedompeld maar blijven dicht bij het wateroppervlak. Om verdrinking te voorkomen, kunnen ze hun neusgaten openen of sluiten om te voorkomen dat water binnendringt. Op deze manier slapen ze voor korte tijd, worden dan wakker en komen om te ademen voordat ze hun neusgaten sluiten en terug het water in gaan.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 4,19 out of 5)


Lees ook: