fbpx
stress slapeloosheid

Slapen met stress? 9 manieren om te ontspannen voor het slapengaan!

Weer een slapeloze nacht achter de rug, terwijl je lag te staren naar het plafond? Slapen met stress lukt niet. Stress is oorzaak nummer 1 van slaapproblemen. Als je gestressed bent, zit je lichaam namelijk vol met het stesshormoon cortisol. En om goed te kunnen slapen moet je cortisol hormoonspiegel laag zijn.

Slapen met stress kan verschillende oorzaken hebben:

  • Stress van je werk
  • Stress door familieomstandigheden
  • Stress binnen je relatie
  • Stress over je gezondheid
  • Stress vanwege een proefwerk of examen
  • Stress binnen het gezin of over je kinderen

Soms kun je er niks aan doen dat je te maken het met stress. Maar een ding is zeker, piekeren over zaken waarover je gestressed bent helpt niet. Bedenk dat heel veel problemen zich vanzelf oplossen. En pak de dingen aan die je kunt veranderen! Dus ga dat moeilijke gesprek aan, kom in actie waar mogelijk! Deel je problemen en vraag om hulp.

Tip! Doe de Slaapstoornissen Zelftest. Test of je een slaapstoornis hebt!


Slapen zonder stress

Slapen met stress lukt niet. Stress is oorzaak nummer 1 van slaapproblemen. Als stress je wakker houdt, zijn er tal van methoden die je kunnen helpen bij het in slaap vallen:

1. Doe ontspanningsoefeningen

Probeer kort voor het slapengaan een ontspanningsstrategie waarin mindfulness is opgenomen, zoals yoga, diepe ademhaling of meditatie, die allemaal de slaaptijd en kwaliteit stimuleren.

2. Vermijd schermen

Het blauwe licht uitgestraald door digitale apparaten, zoals tv’s, telefoons, laptops en tablets kunnen de biologische klok van je lichaam verstoren en dus kun je ze beter vermijden voor het slapengaan.

3. Drink kamillethee

Dit kruid kan helpen om angst te verlagen, waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen.

4. Neem een warm bad of een douche

Baden voor het slapengaan is ontspannend. Plus, dat de overgang van warm water naar een koele slaapkamer ertoe zal leiden dat je lichaamstemperatuur daalt, waardoor je je natuurlijk slaperig voelt.

5. Doe wat beenoefeningen

Terwijl het sporten vlak voor het naar bed gaan je soms wakker kan houden, zullen wat lichte beenoefeningen waarschijnlijk geen negatieve invloed op je slaap hebben. Bewegingen zoals been liften en squats helpen om de bloedcirculatie in je benen te verbeteren; interessant genoeg, kan dit een rustgevend effect hebben en het gemakkelijker maken om in slaap te vallen.

6. Schaapjes tellen

Het klinkt misschien een beetje dom, maar dit werkt daadwerkelijk. De reden? Je hersenen gericht houden op één ding helpt je uit te schakelen. Als het tellen van schaapjes niets voor je is, kun je je ook proberen te concentreren op je ademhaling; adem bewust diep in en uit, totdat je je rustiger voelt.

7. Beeld jezelf in dat je slaapt

Als je jezelf voorstelt in een rustige slaap, zul je direct jezelf in een staat van ontspanning kunnen brengen. Voor extra rust, span en ontspan je je spieren, te beginnen met je gezicht en zo naar beneden te werken tot aan je voeten.

8. Doe vroeg je oefeningen

Beweging is een geweldige stressverlichter en er is aangetoond dat het, met name voor de mensen met slaapproblemen, de kwaliteit van de slaap kan verbeteren. Maar zorg ervoor dat je geen intensieve doet trainingen vlak  voor het slapen gaan. Als je merkt dat lopen op de loopband je ’s nachts wakker houdt, ga dan minstens drie uur voordat je naar bed gaat niet naar de sportschool.

9. Pieker niet

Slapen met stress? Wanneer je hoofd vol zit met zorgen, terwijl je probeert in slaap te vallen, is het bijna onmogelijk om in slaap te komen. In plaats daarvan kun je beter 15 minuten gedurende de dag besteden om deze gedachten te verwerken. Maak een lijstje met dingen die je nog moet doen of nadenken over oplossingen kan een gezonde manier zijn om met stress om te gaan en voorkomen dat het later interfereert met je slaap.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (42 votes, average: 3,86 out of 5)


Lees ook: