fbpx
drugsgebruik

Slaaptips na gebruik drugs: XTC, Coke of Speed

Kan je niet slapen na gebruik van drugs zoals XTC, Coke of Speed?

Daar lig je dan op je bed. Je hebt een topavond -en nacht gehad en staat eigenlijk nog strak van drugs. Je wilt slapen maar dat lukt voor geen meter. Wat doe je dan? Wat zijn goede slaaptips na gebruik van XTC, MDA, Coke of Speed?

Even voor de duidelijkheid: de reden dat je niet kunt slapen ligt in het feit dat je (teveel) stoffen in je lichaam hebt die je wakker houden. Je lichaam is geen machine of computer die je met een druk op de knop kan laten slapen. Je zult de gevolgen voor een deel ook even moeten uitzitten. Je moet ook beter geen slaapmiddelen of alcohol gebruiken om in slaap te komen. Ook raden wij het gebruik van cannabis af omdat dit net als bij alcohol en slaappillen de kater alleen maar verergert en slecht is voor je gezondheid. Wat je wel kunt doen is om te zorgen dat de drugs zo snel mogelijk je lichaam kan verlaten en om je hersenen te helpen zo snel mogelijk je interne biologische klok weer te laten functioneren.

Lees ook:

Slaaptips om te slapen na xtc, coke of speed

Om te kunnen slapen na drugs kun je je lichaam helpen door:

 • Vocht: Voldoende drinken
  Je hebt waarschijnlijk veel vocht verloren. Vul dit aan door voldoende te drinken. Geen alcohol uiteraard. Water of liever een sportdrank is hiervoor geschikt. In sportdranken zoals AA of Aquarius,  zitten belangrijke mineralen voor een betere vochthuishouding.
 • Zout: Eet soep of chips
  Behalve veel vocht verlies je ook veel zouten als je flink hebt gezweet. Een kop soep of een bakje chips vult dit weer aan.
 • Suiker: Eet zoetigheid 
  Suiker en dextro kan voor alle drugs gebruikt worden, maar werkt het beste bij stimulerende drugs (XTC, speed, coke, efedrine, mdma en cafeine) maar het kan ook “wonderen” verrichten bij verdovende en hallucinerende drugs. Het is niet zo dat hoe meer suiker er wordt gegeten, hoe sneller het werkt, doorgaans zijn 2 glazen suikerwater, of 3 dextro tabletten genoeg om de lever aan te zwengelen. Eet geen chocolade want bij sommige drugs (vb. bij Paddo’s) versterkt dit de roes.
 • Vitamine C
  Met het gebruik van vitamine C stimuleer je de lever om te gaan werken. De lever zal het gif moeten afbreken / verwerken (net zo als bij alcohol). Vitamine C kun je als pillen of bruistabletten kopen, maar je kunt natuurlijk ook fruit eten zoals kiwi, bessen, en aardbeien en sinaasappelen.
 • Melatonine of L-tryptofaan
  Melatonine, of nog beter L-tryptofaan, zijn lichaamseigen stoffen die je van nature ook aanmaakt wanneer je gaat slapen. Bij het gebruik van melatonine of L-tryptofaan wordt je sneller doezelig. Neem melatonine 3 a 4 uur voor je weg gaat slapen in en L-trypofaan ongeveer 1 1/2 uur van te voren.

Kater na drugs

Veel mensen voelen zich de dag of de twee dagen na het gebruik van XTC behoorlijk brak: de dinsdag dip. Ze voelen zich somber en leeg. Deze gevoelens kunnen soms wel een dag of vijf aanhouden. Bij een enkeling kunnen depressieve klachten weken duren.

Soms begint de (dinsdag) dip meteen nadat de pil is uitgewerkt (de ‘comedown’). Met nergens zin in hebben, geïrriteerd zijn, huilbuien, ongeconcentreerd zijn, geheugenstoornissen of even niet goed meer kunnen zien.

Een verklaring voor de dip is de uitputting van je serotonine systeem. XTC heeft extra serotonine vrijgemaakt waardoor je je zo goed voelde. Die voorraad serotonine is nu uitgeput waardoor de dip met dat lege gevoel ontstaat. Die voorraad serotonine moet weer op peil gebracht worden. Zwaar en regelmatig gebruik put je serotonine systeem nog verder uit waardoor de na-effecten alleen maar heftiger worden.

Dat geldt ook voor het combineren met andere stimulerende middelen als speed en coke. Dat is een extra aanslag op je serotonine systeem en draagt bij aan de duur van de kater. Ook het gebruik van alcohol kan bijdragen aan de (dinsdag) dip.

Tips om kater en dip te verlichten na drugsgebruik

 • Zorg dat je goed uitgerust bent en in een goede stemming verkeert. Als je je niet goed voelt en gaat gebruiken, kan de kater des te groter worden.
 • Bereid je voor; weet naar wat voor feest je gaat en met wie.
 • Eet vooraf gezond en vul je reserves aan.
 • Laat je drugs testen!
 • Slik niet teveel. Dat wil zeggen: slik niet meer dan 1 tot 1,5 mg per kilogram lichaamsgewicht. Iemand die 60 kilo weegt, moet dus geen pil nemen die zwaarder is dan 60 tot 90 milligram.
 • Gebruik geen andere drugs (de combinatie met speed of coke put je serotonine-systeem extra uit)
 • Drink water of fris (maximaal 2 glazen per uur) en neem af en toe pauze.

De volgende dag

Rust goed uit en eet goed zodat je je reserves weer aanvult.
Neem de volgende dag vitamine C. Vitamine C zit in groente en fruit en sinaasappelsap. Vitamine C is een antioxidant en beschermt weefsels en organen tegen gifstoffen. En bedenk dat de comedown erbij hoort, net als de pieken. Stel je daarop in. Het is gewoon een van de nadelen van het gebruiken van XTC.

Waarom is watervergiftiging een risico bij XTC?

Een watervergiftiging krijg je bij inname van grote hoeveelheden water. Doe je dat onder invloed van XTC dan kun je een watervergiftiging krijgen. XTC houdt namelijk water vast. Het zorgt ervoor (via het hormoon ADH) dat de nieren minder water uitscheiden. Water is echter ook nodig om oververhitting te voorkomen. Immers door te transpireren koel je af. Bij gebruik van XTC moet je dus wel water drinken maar niet te veel. Ongeveer 1 tot 2 glazen per uur.

Als je heel veel water drinkt neemt het volume van het bloed toe en daalt de concentratie van zout (natrium) in het bloed. Dit heeft als gevolg dat water uit het bloed de hersencellen instroomt. De hersencellen kunnen dan opzwellen. Je hebt dan hersenoedeem. Hersenoedeem kan leiden tot verhoogde druk in de schedel, infarcten en dood.

Symptomen van watervergiftiging

Symptomen van watervergiftiging zijn: misselijkheid, overgeven, malaise, hoofdpijn, verminderd bewustzijn. Later: convulsies en coma.

Gebruikers van XTC wisten dat zij water moesten drinken om oververhitting te voorkomen. Sommige gebruikers zijn omdat de pil niet helemaal goed viel of omdat zij bang waren, heel veel water gaan drinken. Dit heeft geleid tot enkele fatale gevallen van watervergiftiging.

Veelgebruikte drugs

Amfetamine of speed

Amfetamine is een oppeppend middel in poedervorm of pil. De concentratie wordt sterker en slaap en moeheid worden er mee onderdrukt. De risico’s van het gebruik van amfetamine of speed kunnen zijn: angst, achterdocht, wanen, agressie, zelfoverschatting, jeuk (gevoel van beestjes onder de huis), afname eetlust slapeloosheid, psychose en uitputting, tandenknarsen en stram gevoel in de kaak (kaakklem), hartkloppingen en oververhitting.

Cocaïne

Cocaïne is een wit, kristalachtig poeder. De zogenaamde basecoke is een wit of geel brokje. Cocaïne is een oppeppende drug. Het geeft een zelfverzekerd, opgewekt en energiek gevoel. Je voelt je minder vermoeid en hebt minder eetlust. De risico’s van het gebruik van cocaïne zijn hartkloppingen, verwardheid, depressie en achterdocht. Bij vaak gebruiken: gewichtsverlies, angst, agressie, uitputting, slapeloosheid en psychoses. Bij snuiven van cocaïne: ontsteking neusslijmvlies,  bloedneus, chronische verkoudheid.

GHB

GHB is een kleur- en geurloze vloeistof met zoutige smaak. Het werkt verdovend, ontspannend, ontremmend, seksueel stimulerend. De risico’s van het gebruik van GHB zijn black-out (tijdelijk geheugenverlies), ademstilstand, misselijkheid en duizeligheid. Bij te hoge dosering: bewusteloosheid. GHB remt in eerste instantie de afgifte van dopamine. In de fase hierna wordt de opgeslagen dopamine weer versneld afgegeven waardoor je alert wordt. Door de versnelde afgifte van dopamine word je weer wakker na ongeveer 1,5 uur, en voel je je ook vaak fit dan, ondanks de korte slaapduur.

Cannabis: hasj en wiet

Cannabis is de verzamelnaam van hasj en wiet. Hasj is een bruine, kleverige plak (of reepje).Wiet is bruin/groen gedroogd plantmateriaal.Cannabis werkt op de waarneming. Het geeft een ontspannende werking en versterkt gevoelens (zowel het negatieve als positieve gevoel). De risico’s van het gebruik van cannabis zijn vermindering concentratie- en reactievermogen, schade aan luchtwegen (onder andere door hoog teergehalte), negatieve, psychische gevolgen voor mensen die daarvoor gevoelig zijn (psychose), kans op overdosering bij eten van bijvoorbeeld spacecake. Bij hoge dosering: hallucinaties, angst, paniek (flippen).

Paddo’s en truffels

Paddo’s zijn verse of gedroogde paddenstoelen. Truffels zijn knolletjes. Beide werken op de waarneming. Er is een verandering in de ervaring van tijd en ruimte. Soms mensen bij gebruik dingen zien die er niet zijn. De risico’s van het gebruik van paddo’s en truffels zijn paniek (flippen), angst en verwarring (bad trip). Er kan een psychose ontstaan als u daar gevoelig voor bent.

XTC

XTC komt in pilvorm en in veel verschillende kleuren en vormen voor op de markt. Een logo erop wil nog niet zeggen dat het om XTC gaat. XTC kan ook een kristalachtig poeder zijn. Varianten van XTC zijn MDEA en MDA. XTC werkt op de waarneming. Het versterkt het gevoel van intimiteit met anderen. Het geeft een zorgeloos en ontspannen gevoel. XTC heeft ook een oppeppend effect. MDA werkt meer op de waarneming en MDEA werkt meer oppeppend. De risico’s van het gebruik van XTC zijn uitdroging en oververhitting, slapeloosheid uitputting, depressiviteit, aantasting van geheugen en concentratie.

Bron: emergis.nl

Direct kopen: Melatonine | L-tryptofaan


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,06 out of 5)


Lees ook: