Of je beter met of zonder kussen kunt slapen, hangt van je slaappositie af. Lees hier alles over kussens voor zijslapers, rugslapers en buikslapers en voorkom klachten zoals nekpijn, rugpijn en hoofdpijn.
Is het beter om met of zonder hoofdkussen te slapen?
Als je ‘s ochtends heerlijk uitgerust zonder pijn wakker wordt, dan hoef je niet verder te lezen :). Word je ‘s ochtends echter wakker met pijn, terwijl er ‘s avonds voor het slapen gaan niets aan de hand was, dan is het tijd om je hoofdkussen eens onder de loep te nemen.
Voor de kwaliteit van het slapen, is het juiste kussen net zo belangrijk als een goed matras. Slaapproblemen kunnen namelijk door je kussen worden veroorzaakt. Een verkeerd kussen kan nekpijn of hoofdpijn veroorzaken, waardoor je vroeg wakker wordt of onrustig slaapt.
Slaap je wel op een kussen dat bij jouw slaappositie past? Of is het voor jou misschien zelfs beter om zonder kussen te slapen?
Slapen met kussen afhankelijk van de slaappositie
Voor de meeste mensen is het beter om met kussen te slapen. In bepaalde gevallen is het zelfs aan te raden:
- Heb je last van glaucoom, dan kan het gevaarlijk zijn om zonder kussen te slapen. Houd je in dat geval aan de voorschriften van je behandelend arts.
- Als je veel last hebt van brandend maagzuur – bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap – dan kan een kussen helpen om de klachten te verlichten.
De vraag is niet of je met of zonder kussen moet slapen, maar of bij jouw slaappositie een kussen hoort. Slaap je op je rug, op je zij of op je buik? Je slaappositie bepaalt namelijk wat voor soort kussen je nodig hebt en of het verstandig is om zonder kussen te slapen.
Tip: Wat zegt jouw slaaphouding over jou? Doe de gratis Slaaphouding Test
Beste hoofdkussen voor zijslapers
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Als een kussen te dik is, kantelt je hoofd omhoog, wat nekklachten kan veroorzaken. Ook kun je rugpijn krijgen doordat je wervelkolom op deze manier niet in een rechte lijn ligt. M
aar als een kussen te dun is, geeft het te weinig ondersteuning aan je nek. Je hoofd kantelt naar beneden, waardoor de nekspieren worden belast. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar je hoofd verminderd, met als gevolg dat je licht in je hoofd kunt worden of zelfs hoofdpijn krijgt.
Een zacht kussen voelt misschien heerlijk aan, maar als je er op ligt wordt deze al gauw te dun. Het is daarom het beste om op een stevig kussen te slapen, dat even dik is als de afstand van je nek tot je schouder.
Nieuw hoofdkussen kopen
Kussens verouderen en een oud kussen biedt op een gegeven moment te weinig steun. Vervang dus – net als je matras – je hoofdkussen regelmatig. Ook omdat in je kussen heel veel huisstofmijt zit!
Heupkussen
Heb je last van je heupen, maar wil je toch graag op je zij slapen? Dan kan een dun kussen tussen de knieën helpen. Dit houdt de wervelkolom namelijk recht tot aan de heupen. Ook als je last hebt van pijn tussen je knieën, kan een dun kussen de druk tussen je knieën verminderen.
Beste hoofdkussen voor rugslapers
Als je op je rug slaapt zonder kussen, dan kantelt je hoofd lichtjes naar achteren. Een te dik kussen heeft het tegenovergestelde effect, namelijk dat je kin op je borst zakt. Rugliggers hebben dus een dunner kussen nodig, dat voor extra steun eventueel iets dikker is bij de nek.
Heb je regelmatig last van je onderrug? Door een klein kussen onder je knieën of een kussen onder je onderrug te leggen, kun je de druk op de onderrug verlichten.
Op je rug liggen is de beste slaappositie tegen slaaprimpels, doordat je gezicht niet de hele tijd in een kussen wordt gedrukt. Lukt het je echter niet om op je rug te slapen? Er zijn ook anti-rimpelkussens verkrijgbaar.
Beste hoofdkussen voor buikslapers
Op je buik slapen wordt beschouwd als de meest ongezonde slaaphouding. Je nek en je hoofd worden namelijk uit de rechte lijn gedwongen. Dit is dan ook de enige slaappositie waarbij je het beste zonder kussen kunt slapen, om je wervelkolom nog enigszins in een rechte lijn te houden.
Wil je toch graag met een kussen slapen? Kies dan voor een heel dunne variant. Een dun kussen onder je bekken zorgt ook voor een rechtere wervelkolom.
Slapen op een opgevouwen handdoek of laken
Als je last hebt van puistjes of acne in je gezicht, dan maakt een kussen het er niet beter op. De huid van je gezicht kan niet ademen of transpireren op een kussen. Je huid wordt daardoor vetter, wat mee-eters en puistjes weer verergert. Bovendien wordt een kussen snel vies, wat voor een nog slechtere huid zorgt.
Wat je kunt proberen, is om te slapen op een dubbelgevouwen handdoek of laken – van natuurlijk materiaal. Vouw de handdoek of het laken tot de gewenste hoogte, zodat je nek en hoofd op gelijk niveau met je rug liggen.
Pas de hoogte na enkele weken eventueel aan, totdat het helemaal goed voelt. Er zijn ook speciale anti-acne kussenslopen in de handel.
Er zijn ook mensen zonder huidproblemen die zweren bij deze slaapmethode. Je bespaart zo heel wat geld, en je kunt de hoogte van het ‘kussen’ helemaal zelf bepalen en aanpassen.
Kussen eerst uitproberen
Kussens zijn er in alle soorten, maten en van verschillende materialen. Bovendien verschillen de prijzen enorm tussen de vele merken. Er zijn kussens gevuld met dons of veren, maar ook kussens met een synthetische vulling (meestal polyester vezels). Zogenaamde nekkussens bestaan vaak uit een schuimblok gemaakt van latexschuim, koudschuim of traagschuim.
Iedereen heeft behoefte aan een ander soort kussen. Voor je het weet doe je een veel te dure aankoop, waar je helemaal niet goed op slaapt. Zorg er daarom voor dat je een kussen eerst kunt uitproberen en eventueel kunt ruilen, voordat je hem definitief koopt.
Wanneer naar een specialist?
Lukt het je niet een geschikt kussen te vinden? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken met een fysiotherapeut. Ga niet zelf op zoek naar een speciaal orthopedisch kussen. Ook als het gaat om orthopedische kussens, zijn er vele verschillende soorten, die niet bij iedereen passen. Je fysiotherapeut kan je helpen om het juiste kussen te vinden, en kan eventueel ook andere maatregelen treffen.
Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
Lees ook: