fbpx
corona

Corona virus (COVID-19) en slaap

Hoe zorg je dat je zo goed mogelijk slaapt in deze coronatijd? En hoe kan je je slaapkamer inrichten als ziekenboeg als je het virus krijgt? In dit artikel leggen we dat uit.

Nog lang niet alles is bekend over het Coronavirus (COVID-19). Het nemen van voorzorgsmaatregelen om het oplopen van de ziekte te voorkomen is van vitaal belang. De volgende  maatregelen helpen om de verspreiding te beteugelen:

  • 1,5 meter afstand houden
  • Hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog
  • Geen handen schudden
  • Handen tenminste 20 seconden wassen met handzeep 
  • Gebruik desinfecterende handgel
  • Binnen blijven

Slapen om je immuunsysteem te stimuleren

Wat je het beste kunt doen als je ziek wordt van COVID-19 of eigenlijk bij elke virusinfectie, is het nemen van voldoende slaap. Je lichaam heeft slaap nodig om: 

  • De infectie te bestrijden als je ziek bent
  • De infectie te voorkomen als je dat niet bent.

Ondanks dat we nog niet alles weten over COVID-19, is het algemene beeld dat het grootste deel van de mensen dat COVID-19 krijgt slechts milde ziektesymptomen zal krijgen. Het zo gezond mogelijk houden van je immuunsysteem helpt je lichaam de infectie te bestrijden.

Als je niet genoeg slaap krijgt, vermindert dat je weerstand. Tijdens je slaap komen in je immuunsysteem cytokinen vrij. Verschillende cytokinen spelen een rol bij de werking van je immuunsysteem. Volgens onderzoek kan een gebrek aan slaap cytokines veranderen en de reactie van het afweersysteem negatief beïnvloeden.

De exacte hoeveelheid slaap die een persoon nodig heeft om zijn of haar immuunsysteem te stimuleren, kan variëren. De meeste volwassenen hebben zeven tot acht uur effectieve slaap per nacht nodig. Tieners en schoolgaande kinderen hebben ongeveer 10 uur nodig.

Slaaptips bij Corona

Goed slapen is erg belangrijk voor een versneld herstel van COVID-19 en van elke willekeurige infectie. Dit kan je doen om de kwaliteit van je slaap te bevorderen:

Zes gouden  tips:

Neem een warm bad

Een warm bad kan spierpijn verlichten. Het is ook een mooie manier om te ontspannen voordat je naar bed gaat. Gebruik eventueel een ontspannende badolie.

Ga wat vroeger naar bed

Dit is niet de juiste tijd om te beknibbelen op slaap. Probeer elke nacht een uur extra te slapen. Als je overdag een dutje moet doen, ga dan gerust je gang. Maar niet te lang want dan kan je misschien ’s nachts niet meer goed slapen.

Gebruik een luchtbevochtiger

Plaats een koele-mist-bevochtiger in je kamer om de lucht te bevochtigen. Het verhoogde vochtgehalte kan helpen om blokkades te verminderen en het ophoesten van slijm makkelijker te maken.

Leg je hoofd wat hoger

Als je last hebt van blokkades dan kan het plaatsen van een paar kussens onder je hoofd waardoor je wat hoger ligt de benauwdheid verminderen.

Creëer de juiste sfeer

De juiste sfeer helpt de slaap te bevorderen of je nou ziek bent of niet. Het krijgen van voldoende rust helpt je immuunsysteem. Het is daarom met name belangrijk om je broodnodige slaap te krijgen. De meeste mensen slapen het beste in een donkere, koele en rustige omgeving.

Ontspan je voor je gaat slapen

Met de huidige onzekerheden in de wereld kan je moeite hebben om geestelijk tot rust te komen. Het is echt nuttig om wat tijd te nemen om te ontspannen voordat je probeert te slapen. Leg je telefoon daarom aan de kant en meld je af op de sociale media. Zoek in plaats daarvan naar iets dat je helpt ontspannen, bijvoorbeeld:

Maak een ziekenboeg om infectieverspreiding te voorkomen.

Mocht jij of een van je naasten toch besmet raken dan is het essentieel om te proberen te voorkomen dat anderen in het huishouden ziek worden. Dit is vooral belangrijk als je met iemand in huis woont die een groot risico op complicaties loopt. Bijvoorbeeld:

  • Long en/of hartpatiënten
  • Diabetespatiënten  
  • Mensen met overgewicht
  • Oude mensen

Tips voor het inrichten van een slaapkamer voor een zieke

Social distancing wordt aanbevolen wanneer je naar buiten gaat. Thuis is het heel lastig om dit toe te passen. Het is van belang om dan een ziekenboeg aan te wijzen als een  gezinslid positief is getest op COVID-19.

Het blijkt dat COVID-19 wordt overgedragen door contact met druppeltjes die vrijkomen bij het niezen of hoesten door een besmette persoon. Naast het inademen van deze druppels kan je de ziekte ook oplopen door in contact te komen met een door het virus besmet oppervlakte. Je kan de infectie krijgen door het oppervlakte aan te raken en vervolgens je neus, ogen of mond aan te raken.

Het inrichten van een ziekenboeg helpt volgens de experts voorkomen dat anderen in huis ook ziek worden.

Of je nu een slaapkamer of een logeerkamer kiest maakt niet uit. Het is handig als die in de buurt van een badkamer ligt. Maak er de aangewezen ruimte van voor het zieke gezinslid. Alle andere gezinsleden moeten die kamer vermijden. Als het om je partner gaat, kan je het beste in een andere kamer gaan slapen.

Zet alles wat de persoon nodig heeft in zijn kamer, zoals het volgende:

Laat de besmette persoon zoveel mogelijk in de kamer verblijven om verspreiding van de infectie over het hele gezin te voorkomen. Probeer dagelijks de kamer te luchten.

Het voorkomen van overdracht thuis

Naast het inrichten van een ziekenboeg voor iemand die besmet is met COVID-19, zijn er nog meer dingen die je kunt doen om de overdracht van het virus thuis te voorkomen, waaronder:

  • Probeer zo mogelijk slechts één verzorger aan te wijzen voor de persoon die ziek is, in plaats van verschillende mensen die met elkaar in contact komen.
  • Was het beddengoed dagelijks op een heet programma en droog het op hoge temperatuur.
  • Reinig oppervlakken en voorwerpen die veel worden aangeraakt regelmatig, zoals handgrepen op het toilet, deurknoppen en het aanrechtblad in de keuken.
  • Was je handen vaak en grondig. Gebruik zeep en warm water en was minimaal 20 seconden.

Het aanwijzen van een ziekenboeg kan een beetje lastig zijn voor de anderen in huis. Het korte termijn ongemak kan echter helpen voorkomen dat de infectie zich verspreidt naar anderen in jouw huishouden. Vergeet niet dat we elk ons steentje kunnen bijdragen om de verspreiding van de infectie te vertragen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (43 votes, average: 5,42 out of 5)


Lees ook: