fbpx
naakt slapen

10 redenen waarom je beter naakt kunt slapen

Naakt slapen heeft veel voordelen. Het is beter voor je gezondheid, voor je relatie, voor je portemonnee… Waarom slapen we eigenlijk nog met een pyjama aan? Lees hier alle 10 redenen en duik vanavond nog bloot het bed in!

Ongeveer 17% van de mensen slaapt geheel naakt. 52% slaapt gedeeltelijk naakt en de rest (31%) slaapt geheel gekleed. Uit onderzoek blijkt echter dat naakt slapen gezond is. Want er zitten veel voordelen aan naakt slapen. Het is een eenvoudige manier om beter te slapen. Het enige wat je ervoor moet doen is al je kleren uittrekken.

De meeste mensen slapen met slaapkleding aan. Een heerlijke flanellen pyjama, een groot T-shirt met shorts, een niet-zo-sexy, maar o-zo-fijn nachtjapon met lange mouwen… slaapkleding is er in vele soorten en maten, en jij hebt waarschijnlijk ook je favoriet.

10 redenen om naakt te slapen

Toch is het volgens onderzoek beter om naakt te slapen. Het is beter voor je gezondheid, je relatie, je portemonnee… We hebben maar liefst 10 redenen voor je op een rijtje gezet waarom je beter naakt kunt slapen, zodat ook jij je pyjama aan het goede doel wilt schenken.

1. Naakt slaap je beter

Veel mensen kampen met slaapproblemen. Dit kan deels te wijten zijn aan nachtkleding, zoals pyjama of nachtjapon. Als je in slaap valt, koelt je lichaam af. Een pyjama kan dit proces vertragen. Door bloot te slapen kan je lichaam de temperatuur beter reguleren, waardoor je sneller in slaap valt. Bovendien zul je in je blootje geen last hebben van irriterende naden of broekspijpen die omhoog kruipen. Nóg een reden waarom je zonder pyjama veel beter slaapt.

2. Minder stress in je blootje

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon wordt door de hypothalamus aangemaakt – vooral bij huid-op-huidcontact. Het hormoon vermindert stress en heeft een positief effect op de bloeddruk en het immuunsysteem. Door naakt tegen je (blote!) partner aan te liggen, maakt de hypothalamus extra veel oxytocine aan – helemaal tijdens een vrijpartij. Nu nog je partner overtuigen.

3. Goed voor de relatie

Zoals je uit bovenstaande misschien wel begrijpt, is lekker bloot tegen elkaar aanliggen meteen goed voor de relatie. Veel stellen die samen naakt slapen, voelen zich een stuk gelukkiger in hun relatie en hebben vaker zin in seks. Heeft jouw relatie een boost nodig? Begin dan met de pyjama’s weg te doen en dicht tegen elkaar aan te kruipen…

4. Minder snel oud

Door naakt te slapen vertraag je het verouderingsproces en blijf je dus langer jong. Als je met een pyjama aan slaapt, koelt je lichaam moeilijker af, wat de aanmaak van melatonine en groeihormonen remt. Melatonine is verantwoordelijk voor een goede nachtrust. Maar het is ook een sterk antioxidant, dat celbeschadiging voorkomt. Hoe meer melatonine in je lijf, hoe mooier je huid blijft. Ook groeihormonen zorgen ervoor dat je lichaam minder snel veroudert en worden gebruikt om cellen te repareren. Weg met die pyjama dus, en ‘s nachts in je nakie mooi blijven.

5. Voor een slank figuur

Door ‘s nachts naakt te slapen en niet te dikke dekens te gebruiken, verbrand je meer calorieën. Je houdt de temperatuur van je lichaam in je blootje net iets lager, waardoor je lichaam harder moet werken om op de juiste temperatuur te blijven. Maar ook het stresshormoon cortisol speelt hier een belangrijke rol.

Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren. Normaal gesproken zakt het cortisolgehalte ‘s nachts om in de ochtend ons te helpen om weer op gang te komen. Als je te warm blijft tijdens het slapen, daalt het cortisolniveau ‘s nachts niet en kom je niet tot rust. Je lichaam gaat – voor in geval van nood – vet opslaan in plaats van het te verbranden. Bovendien ga je overdag verlangen naar zoet en vet eten, met mogelijke gewichtstoename als gevolg. Hierdoor heb je ook weer meer kans op diabetes en hart- en vaatziektes.

6. Tegen vaginale schimmelinfecties

Ben je een van die vele ongelukkige vrouwen die steeds maar weer met een schimmelinfectie te maken heeft? Trek dan voordat je gaat slapen in ieder geval je ondergoed uit. Het vrouwelijke geslachtsdeel is van nature warm en vochtig. Door ‘s nachts een slipje en een pyjama te dragen wordt het – vooral ‘s zomers – al gauw broeierig bij je vagina. Schimmels en bacteriën gedijen hier helaas goed bij.

Door bloot te slapen, blijft het luchtig rond je vagina en heb je veel minder snel last van vaginale schimmel- of bacteriële infecties. Naakt slapen is dus vooral belangrijk voor vrouwen die hier gevoelig voor zijn.

7. Voor beter sperma

Bij mannen bevinden de teelballen zich buiten het lichaam. Zo blijven ze op de juiste temperatuur en worden ze niet te warm. Dit is belangrijk voor een gezonde spermaproductie.

Door met pyjama en te strak ondergoed te slapen, kunnen de teelballen te warm worden, met een slechtere zaadproductie en kwaliteit van het sperma als gevolg. Vooral strakke boxershorts zorgen ervoor dat de teelballen te dicht tegen het lichaam aan zitten, waardoor de temperatuur van de testikels hoger wordt.

Zijn jullie bezig met zwanger worden? Trek dan vooral jullie nachtkleding uit en berg het veilig op.

8. Je voelt je vrijer en aantrekkelijker

Je zult je vrijer voelen in je adamskostuum. Je voelt je aantrekkelijker, zo stiekem bloot onder de dekens. Het is meteen goed voor je eigenwaarde. Al die uren in je nakie, dan moet je je eigen lichaam wel leren accepteren. Verstop je lichaam dus niet in een dikke pyjama, maar wees trots op jezelf!

9. Minder spullen

De meeste mensen in onze Westerse wereld hebben eerder te veel dan te weinig spullen. En je garderobe een beetje op orde houden is de makkelijkste klus nog niet. Als je in je blootje slaapt, scheelt dat weer een pyjama. Of waarschijnlijk meerdere pyjama’s en nachthemden. Bovendien hoef je zo minder kleding te wassen. Nóg een bijkomend voordeel.

10. Geld besparen

Behalve dat het plek scheelt in je kledingkast, bespaar je ook geld door naakt te slapen. Je hoeft nu nooit meer een pyjama of nachthemd te kopen. En dat scheelt ook weer tijd en stress.

Begin met een week naakt slapen

Ben je net als wij na bovenstaande redenen helemaal overtuigd van de voordelen van naakt slapen? Of ben je wel erg gehecht aan je dikke pyjama? Denk niet te veel na en duik vanavond nog bloot het bed in. Geef het niet meteen op, maar houd dit in ieder geval een week vol. In het begin voelt het misschien een beetje vreemd om poedelnaakt in bed te liggen. Maar zoals de meeste gewoontes went het vanzelf. Voor je het weet wil je niet meer anders :).


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (141 votes, average: 4,08 out of 5)


Lees ook: