fbpx
winterdepressie

Wat is een winterdepressie of winterdip?

Wat is een winterdepressie? Een winterdepressie of seizoensgebonden affectieve stoornis, is een vorm van depressie die elk jaar optreedt tijdens hetzelfde seizoen. De wetenschappelijke benaming voor winterdepressie is: (Seasonal Affective Disorder (SAD). Een winterdip is een milde vorm van winterdepressie.

Iedereen kan een winterdepressie krijgen maar het komt vaker voor bij:

  • Vrouwen.
  • Mensen die ver wonen van de evenaar, waar de dagen erg kort zijn.
  • Mensen in de leeftijd tussen 15 en 55 jaar. Het risico op het krijgen van een winterdepressie wordt wel minder naarmate je ouder wordt.
  • Mensen met familieleden die winterdepressies hebben.

Wat zijn de oorzaken van een winterdepressie?

Men weet nog niet precies wat een winterdepressie veroorzaakt. Maar dat het kan zijn dat het wordt veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht. Hierdoor wordt je “biologische klok” verstoord en daardoor ook je serotonineniveau. Serotonine is een stof in de hersenen die de stemming beïnvloedt.

Wat zijn de symptomen van een winterdepressie?

De symptomen van een winterdepressie komen en gaan op ongeveer dezelfde tijd van het jaar. Bij de meeste mensen komen de symptomen ergens tussen september en oktober en voelen zich beter vanaf april of mei. Je kunt last hebben van bijvoorbeeld:

  • Verdrietig, chagrijnig, humeurig, of angstig voelen.
  • Verlies van interesse in je gebruikelijke activiteiten.
  • Hunkering naar koolhydraten, zoals brood en pasta.
  • Meer eten en gewichtstoename.
  • Meer slapen, maar nog steeds een moe gevoel.
  • Moeite om je te concentreren.

Hoe wordt de diagnose winterdepressie gesteld?

Het kan soms moeilijk zijn om het verschil tussen een seizoensgebonden affectieve stoornis en andere vormen van depressies aan te geven. Di komt omdat veel van de symptomen hetzelfde zijn. Om winterdepressie te diagnosticeren, zal je arts daarom vragen of:

  • Je depressief bent in hetzelfde seizoen en je beter voelt tijdens de andere seizoenen.
  • Je symptomen hebt die vaak voorkomen bij een winterdepressie, zoals het erg hongerig zijn (vooral hunkeren naar koolhydraten), gewichtstoename en of je meer slaapt dan normaal.
  • Een naast familielid, een ouder, broer of zus hebt die last heeft van winterdepressies.

Het kan ook nodig zijn om bloed af te nemen. Dit wordt gedaan om andere aandoeningen met soortgelijke symptomen, zoals  bijvoorbeeld een trage schildklier (hypothyreoïdie) uit te sluiten. Je huisarts kan ook een geestelijke gezondheid evaluatie doen.

Hoe wordt een winterdepressie behandeld?

Lichttherapie is de belangrijkste behandeling bij winterdepressies. Daarnaast kunnen geneesmiddelen en begeleiding ook helpen.

Lichttherapie

Experts denken dat lichttherapie werkt door het resetten van je biologische klok. Het helpt bij de meeste mensen en het is makkelijk te gebruiken.

Er zijn twee soorten lichttherapie:

1. Lichttherapie
Bij deze behandeling wordt een lichtbak op een bepaalde afstand op een bureau of tafel geplaatst. Dan zit je voor de lichtbak terwijl je leest, ontbijt, of werkt op een computer. Lichtbakken gebruiken fluorescerende lampen die helderder  zijn dan kunstlicht, maar niet zo helder als zonlicht. Ultraviolet licht, full-spectrum verlichting, bruiningslampen en warmtelampen mogen niet worden gebruikt.

2. Dawn simulatie
Bij deze behandeling wordt je lichaam rustig voorbereid om wakker te worden door de simulatie van een zonsopgang met langzaam feller wordend licht.

Lichttherapie wordt gewoonlijk voorgeschreven voor 30 minuten tot 2 uur per dag. Je kunt je al na een week je beter beginnen te voelen  Maar je moet het dagelijks blijven gebruiken tot het seizoen verandert. Als je dat niet doet, kan je depressie terugkomen.

Antidepressiva

Antidepressieve geneesmiddelen kunnen mensen met een winterdepressie helpen. Ze kunnen alleen of in combinatie met lichttherapie worden gebruikt. De meest voorkomende middelen die voorgeschreven worden zijn onder andere: Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), zoals paroxetine (Seroxat) en sertraline (Zoloft). SSRI’s worden meestal als eerste geprobeerd. Andere antidepressiva zoals bupropion (Wellbutrin) en venlafaxine (Effexor) worden ook wel voorgeschreven.

Counseling

Counseling kan ook helpen. Sommige vormen van begeleiding, zoals cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke therapie, kunnen helpen bij een winterdepressie.

Wat kun je zelf doen?

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste dingen die je voor jezelf kunt doen. Het krijgen van meer zonlicht kan ook helpen, dus probeer naar buiten te gaan wanneer de zon schijnt. Actief zijn in de loop van de dag, met name in het begin van de dag, kan je helpen om meer energie te krijgen en om je minder depressief te voelen. Ook een zonvakantie in de wintermaanden kan helpen om je weer beter te voelen.

Tip: Koop een AYO Lichttherapiebril 

Praten over depressie met je naasten kan helpen. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie. 


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,15 out of 5)


Ook interessant: