fbpx
zwanger slapen

Beste houding voor slapen tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Jouw hormoonhuishouding is in de war, je krijgt last van je rug, brandend maagzuur, kortademigheid en er groeit ook nog eens een enorme bult op jouw buik. Deze ongemakken zijn nog te overzien maar het probleem is dat je vaak niet goed kunt rusten, slapeloosheid komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Door de juiste houding aan te nemen bij het slapen kun je een betere nachtrust krijgen.

Waarom moet ik op mijn linkerzijde gaan liggen?

Je hebt wellicht al vernomen dat liggen op je linkerzij de beste houding is in bed tijdens de zwangerschap. Je weet misschien niet waarom dit de beste houding is.

Tijdens de zwangerschap zal de baarmoeder steeds groter worden. Dit oefent een toenemende druk uit op jouw ingewanden. De zware baarmoeder ligt plat op de hoofdader die aan de rechterzijde van jouw ruggengraat loopt en de bloeddoorstroming reguleert van het onderlichaam.

Wanneer deze ader onder druk komt te staan heeft dat hetzelfde effect als een tuinslang ombuigen. De doorstroming wordt geremd en het bloed kan niet goed uit je onderlichaam naar boven stromen. Daardoor zullen je enkels, voeten en benen opzwellen. Een andere en eveneens vervelende bijkomstigheid is het ontstaan van aambeien en ook hypertensie ofwel een verlaagde bloeddruk. Naast het effect op jouw lichaam kan er ook minder bloed naar de placenta stromen en daarmee ook naar de baby.

Als je tijdens een echo in het ziekenhuis ooit last hebt gehad van duizeligheid kan dat dat het gevolg zijn van de verlaagde bloeddruk omdat de hoofdader wordt afgeknepen in die positie.

Concluderend moeten we vaststellen dat slapen op je rug de slechtste houding is, met name in het laatste trimester van de zwangerschap. Als je op je rechterzijde gaat liggen is dat al beter dan op je rug, maar liggen op je linkerzijde is met afstand de beste positie tijdens de zwangerschap. Dan plaats je de minste druk op de ader bij je ruggengraat.

Mag ik tijdens de eerste weken op mijn buik liggen?

De eerste twaalf weken is de baarmoeder nog niet zo groot dat het boven het bekken uitsteekt. De druk op jouw organen is dan minimaal. Er is voor jezelf en voor de foetus geen gevaar als je tijdens die eerste twaalf weken op je buik slaapt. Je zult vanzelf gaan merken wanneer deze positie niet langer comfortabel aanvoelt. Ga dan op je zij liggen, bij voorkeur de linkerzijde. Dus de eerste twaalf weken mag je kiezen wat jij comfortabel vindt, daarna ga je op je zij liggen met een voorkeur voor de linkerzijde.

Maar dat vind ik niet comfortabel! Wat nu?

Met kussens kun je een comfortabele houding innemen. Je kunt kiezen voor een zwangerschapskussen maar dat hoeft niet. Ga op je linkerzijde liggen met je bovenste been over de onderste met een kussen onder je hoofd, eentje onder je buik, tussen je knieën en eentje om mee te knuffelen als je dat fijn vindt. Ondersteun je lichaam en verdeel de druk over de kussens.

Als je toch weer op je rug rolt en wakker wordt ga je weer in de juiste houding liggen. Als jouw partner merkt dat je verkeerd ligt kan die je een seintje geven. Als het kind geboren is kies je helemaal zelf hoe je gaat liggen. Op je buik, rug, je zij, hangend of op je kop!


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5,00 out of 5)


Ook interessant: