fbpx
slaperigheid overdag

Overmatige slaperigheid

Bij hypersomnie heb je last van overmatige slaperigheid overdag. De slaperigheid komt voor in verschillende gradaties, van bijvoorbeeld vermoeidheid na een maaltijd tot onbedoeld wegdommelen in gezelschap. Door slaperigheid vertonen lijders soms ‘automatisch’ gedrag, dat ze zich na afloop vaak niet kunnen herinneren.

Sociaal kan hypersomnia een behoorlijk probleem vormen. Het komt voor dat de omgeving iemand als lui of ongemotiveerd ziet en in slaap vallen tijdens bijvoorbeeld een vergadering wordt niet als acceptabel gezien. Vaak proberen mensen met de aandoening dan ook te maskeren dat ze eraan lijden door bijvoorbeeld tussendoor op een rustige plaats even te slapen.

Hypersomnie

Men schat dat ongeveer 15% van de bevolking last heeft van een verhoogde slaapneiging overdag. Dit wordt overigens niet altijd veroorzaakt door een slaapstoornis. Ongeveer 2% van de mensen heeft hypersomnie als gevolg van een slaapstoornis.

Slaperigheid overdag komt ook voor bij andere slaapstoornissen of ziektebeelden. Hypersomnie is daarbij een secundaire stoornis. Zo veroorzaken bijvoorbeeld slaapapneu, depressie, hersenschudding of bepaalde infectieziektes ook een verhoogde slaapneiging overdag. Bij secundaire stoornissen is er sprake van een andere aandoening die de slaapproblemen veroorzaakt.

Bij primaire hypersomnie is geen sprake van een lichamelijk of psychisch probleem dat het slaapprobleem veroorzaakt, maar is de slaapstoornis zelf de veroorzaker van de overmatige behoefte aan slaap.

Tip: Doe de Slaperigheid Zelftest

Primaire hypersomnieën:

Narcolepsie met kataplexie

Narcolepsie is een neurologische chronische slaapstoornis die vooral wordt gekenmerkt door slaperigheid overdag en ongewilde slaapaanvallen. Deze slaapaanvallen komen dagelijks voor ook als de patient voldoende nachtrust heeft gehad. Daarnaast heeft het merendeel (70%) van de patiënten ook kataplexie.

Kataplexie is een symptoom van narcolepsie en is een kort verlies van spierspanning bij heftige emoties zoals hard lachen, woede, verdriet, maar ook bij een onverwachte ontmoeting of tijdens het sporten kunnen aanvallen van kataplexie voorkomen. Het zijn vaak de gezichtsspieren, nek en beenspieren die enkele seconden verslappen. Bij een complete aanval van kataplexie is de patiënt enkele seconden volledig verlamd, hoewel hij of zij wel bij bewustzijn is. Naast overmatige slaperigheid overdag en kataplexie zijn hypnagoge hallucinaties (levensechte, vaak angstige dromen), een verstoorde nachtelijke slaap en slaapverlamming (slaapparalyse) symptomen die voorkomen bij mensen met narcolepsie. Narcolepsie is niet te genezen maar met behulp van medicijnen en een aangepaste levensstijl (dutjes) zijn kunnen patiënten wel worden geholpen. Op de website Alles Over Narcolepsie vindt u meer informatie over deze slaapstoornis.

Idiopatische hypersomnie

Bij idiopatische hypersomnie is de oorzaak van het ziektebeeld niet bekend. Ook hier klagen mensen over overmatige slaperigheid overdag. Daarbij kan men last hebben van extreem lange slaaptijden (meer dan 12 uur per etmaal).

Periodieke hypersomnie, type Kleine-Levin syndroom

Kleine-Levin syndroom (KLS) is een zeldzame en complexe neurologische aandoening gekenmerkt door periodes van grote hoeveelheden slaap en veranderd gedrag. De aandoening treft vooral jongeren en is ook bekend onder de naam Sleeping Beauty Syndrome. Aan het begin van een episode wordt de patient geleidelijk suf en slaapt het grootste deel van de dag en nacht. Hij wordt alleen wakker om te eten of naar het toilet te gaan. Als de patiënt wakker is vertoont deze vaak abnormaal gedrag, vaak kinderlijk en soms alsof hij of zij onder invloed is. Verwarring, desoriëntatie, lethargie (gebrek aan energie) en apathie (emotieloosheid) worden ook vaak waargenomen. De meeste patiënten melden dat alles onscherp lijkt en dat ze overgevoelig zijn voor geluid en licht. In sommige gevallen komt dwangmatige vraatzucht voor. Gevallen van ongeremde hyperseksualiteit tijdens een episode zijn ook bekend.

Kleine-Levin syndroom periodes zijn cyclisch. KLS symptomen kunnen dagen, weken of zelfs maanden aanhouden. Individuen zijn niet in staat om naar school te gaan, te werken of voor zichzelf te zorgen. De meeste patiënten zijn bedlegerig, moe en communiceren nauwelijks, zelfs als ze wakker zijn. Niet iedereen met KLS vertoont overigens alle symptomen zoals hier beschreven.

Behaviorally Induced Insufficient Sleep Syndrome (habitueel slaaptekort)

Dit is de meest voorkomende oorzaak van slaperigheid overdag onder de bevolking. Deze aandoening doet zich voor wanneer iemand onvoldoende nachtrust krijgt of neemt. Het effect is slaaptekort, waardoor men zich slaperig en lusteloos voelt gedurende de dag.

TIP: Doe de slaperigheidstest!


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,17 out of 5)


Lees ook: