fbpx
pubers
Photo by Dan DeLuca on Flickr

Problemen van slaaptekort bij pubers

De laatste jaar melden zich steeds meer ouders met pubers met ernstige slaapklachten en sterk verslechterde schoolprestaties. Dit heeft twee oorzaken, namelijk pubers zijn meestal avondmensen en gebruiken tot laat nog tablet of laptop. Het blauwe licht ervan verstoort de biologische klok. Zij gaan te laat naar bed, slapen slecht en moeten er toch vroeg uit.

Slaapproblemen bij pubers

In de radiouitzending “De Kennis van nu” van 17 dec 2014 bespreekt slaapdeskundige Gerard Kerkhof van het Medisch Centrum Haaglanden de problemen van slaaptekort bij pubers.

Eigenlijk zouden scholen minstens een uur later moeten beginnen. De 24uureconomie is voor ieder slecht maar vooral voor pubers. Bij langdurig slaaptekort ontstaan ernstige gezondheidsproblemen zoals stemmingswisselingen, depressieve klachten en angststoornissen, hart- en maagdarm klachten, concentratieverlies en geheugenstoornissen.

Kerkhof bespreekt de functie van slaap en legt uit hoe bij slaap afvalstoffen uit de hersenen verdwijnen, zoals de stof beta-amyloïd, een eiwit dat ook betrokken is bij de vorming van Alzheimer. Hij benadrukt het grote gevaar van wisselende ploegendiensten en van minder dan zes uur slapen per dag en de noodzaak van twee tot drie uur voor het slapengaan beginnen ”te opslomen” , dat wil zeggen geen inspannende dingen meer doen en geleidelijk de nacht in gaan. Het gebruik van melatonine wijst hij gemotiveerd af.

Pubers en slaap

Pubers zijn over het algemeen avondmensen en turen regelmatig tot diep in de nacht naar hun mobiele telefoon. Ze zijn daardoor extra gevoelig voor een verstoring in hun 24-uursritme, met alle gevolgen van dien.

In het slaapcentrum van het Medisch Centrum Haaglanden nemen ze de meest extreme ‘gevallen’ tot wel drie weken intern op en zetten hun 24-uursritme weer terug in een gezond ritme. André Kuijpers volgt een puber die ’s avonds niet kan slapen en ’s ochtends met geen mogelijkheid uit bed kan komen.

Zijn pubers van nature lui?

Onze biologische klok regelt processen in ons lichaam, zoals onze bloeddruk, spijsvertering en de werking van de nieren en van medicijnen. In de puberleeftijd verandert er veel met betrekking tot slaap. Gemiddeld gaan pubers later slapen en slapen ze in het weekend langer uit. Ook stappen ze op schooldagen moeilijk uit bed. Zijn pubers van nature lui?

Licht en slapen
Veel jongeren kunnen niet meer vroeg in slaap vallen. ’s Avonds laat naar computers en plasma tv’s kijken kan hier een oorzaak van zijn. Dit heeft niet alleen te maken met het verwerken van data, maar ook met de manier waarop je jezelf blootstelt aan licht. Licht heeft een sterke invloed op je biologische klok.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 3,58 out of 5)


Photo by Dan DeLuca on Flickr

Lees ook: