fbpx
bedtijden

Bedtijden voor kinderen: Hoe laat moet mijn kind naar bed?

Hoe laat moet mijn kind eigenlijk naar bed? Wat zijn normale bedtijden voor kinderen? Dit vraagt iedere ouder zich wel eens af. En hoe zit het eigenlijk met de bedtijden in het weekend? In dit artikel zetten we alles over bedtijden voor kinderen voor je op een rij.

Vaste bedtijden voor kinderen

Je kunt je kind het beste elke dag op dezelfde tijd naar bed brengen. Dit tijdstip verschuift natuurlijk naarmate je kind ouder wordt, of wanneer het overdag minder slaapt. Vaste bedtijden en op vaste tijden opstaan zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een gezond slaap-waakritme bij kinderen.

Lees ookKrijgt mijn kind voldoende slaap? Signalen van kinderen met een slaaptekort.

Normale bedtijden voor een kind

Onderstaande lijst geeft een indicatie van normale bedtijden voor kinderen per leeftijd:

Bedtijden kinderen per leeftijd

LeeftijdBedtijd
5 jaar19:00 uur
6 jaar19:15 uur
7 jaar19:30 uur
8 jaar19:45 uur
9 jaar20:00 uur
10 jaar20:15 uur
11 jaar20:30 uur
12 jaar20:45 uur
13 jaar21:00 uur
14 jaar21:15 uur
15 jaar21:30 uur
16 jaar21:45 uur
17 jaar22:00 uur
18 jaar23:00 uur

Weekend bedtijden voor kinderen

Moet een kind in het weekend dezelfde bedtijd hebben als doordeweeks? Vaak willen kinderen willen zo lang mogelijk opblijven en niks missen van de gezelligheid in de huiskamer. Kinderen kunnen vanaf een jaar of 12 of 13 best een half uurtje later naar bed, en vanaf een jaar of 15 een uurtje later.

Maar maak de bedtijden in het weekend echt niet te laat want het absoluut belangrijk dat kinderen voldoende slapen om zich goed te kunnen ontwikkelen, te groeien en overdag voldoende energie te hebben. Zeker wanneer ze de volgende dag vroeg op moeten staan voor sport, bijbaan of andere activiteiten.

Door het handhaven van een consistente bedtijd (en wektijd) wordt de interne klok van je kind “ingesteld”. Dit is een essentieel onderdeel van een gezonde slaaphygiëne. Wanneer je kind in het weekend veel te laat naar bed gaat, kan het lichaam niet goed ’terugschakelen’ naar het ritme van doordeweeks.

Gevolgen van te late bedtijden

Een te late bedtijd kan tot gevolg hebben:

  • Moeite om te slapen. Zodra je kind zijn of haar natuurlijke bedtijd passeert zal het lichaam cortisol (stresshormoon) en zelfs adrenaline produceren (hormonen die het lichaam stimuleren). Ouders merken soms dat hun kind dan extra actief wordt.
  • Nachts wakker worden. Als kinderen te laat naar bed gaan, is hun slaap minder goed en worden ze ’s nachts vaak wakker. Cortisol veroorzaakt namelijk een slechte slaapkwaliteit.
  • Vroeg in de ochtend wakker worden. Het lijkt contra-intuïtief, maar vaak als kinderen heel vroeg in de ochtend wakker worden, is een late bedtijd de boosdoener.
  • Over het geheel genomen minder slapen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met een late bedtijd cumulatief minder slapen dan kinderen met een vroege bedtijd. De gemiste slaap wordt niet gecompenseerd door langer te slapen.
  • Depressies, angsten en andere emotionele problemen. Onvoldoende slaap kan uiteindelijk leiden tot depressie, angst en andere soorten emotionele problemen.

Vast bedritueel

Als je vooraf aankondigt dat hij straks naar bed moet, is je kind daarop voorbereid. Voor je kind is het prettig om de dag rustig af te sluiten. Door een vast bedritueel te volgen: vaste volgorde van uitkleden, wassen, tanden poetsen, pyjama aantrekken, voorlezen en knuffelen weet je kind dat het tijd is om echt te gaan slapen.

Tip: Lees  je kind een boekje voor over slapen. Bijvoorbeeld:

Photo used under Creative Commons from Owens Valley Desert Rat


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (182 votes, average: 4,02 out of 5)


Lees ook: