fbpx

Hoofdbonken en hoofdrollen bij kinderen

Sommige kinderen bonken met hun hoofd tegen het uiteinde van het bed, rollen hun hoofd hard heen en weer in hun kunnen of laten hun hoofd vallen in het kussen of op de matras. Wiegen en hoofdrollen komt net zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. Hoofdbonken komt drie keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. Als je merkt dat je kind dit doet, kan je dat verontrusten als ouder. Het is echter een normaal verschijnsel bij jonge kinderen en niets om je zorgen over te maken.

Op welke leeftijd komt het voor?

Dit soort verschijnselen komen over het algemeen voor aan het einde van het eerste jaar, met een piek tussen de 18 en 24 maanden en verdwijnen weer rond een jaar of 3. Wiegen met het lichaam kan beginnen vanaf 6 maanden en hoofdbonken en hoofdrollen vanaf 9 maanden. Het komt voor bij ongeveer 1 op de 5 kinderen.

Waarom doen kinderen dit?

Rollen of bonken met het hoofd en wiegen met het lichaam doen kinderen om zichzelf te kalmeren. Voor kinderen is het een wereld van verschil tussen de drukte van de dag en de rust van de nacht. Door te hoofdbonken, hoofdrollen, het hoofd in het kussen te laten vallen, ritmische bewegingen maken of wiegen met het lichaam kan een kind zijn of haar energie ontladen om daarna rustig te kunnen slapen.

Het krijgen van tandjes komt ongeveer in dezelfde fase waarin kinderen hoofdbonken en hoofdrollen en voor sommige kinderen leiden deze bewegingen af van het vervelende gevoel van het krijgen tanden. Andere kinderen vertonen symptomen van hoofdrollen en hoofdbonken tijdens de fase waarin ze leren lopen, alsof ze de druk van de spanning van overdag willen ontladen in bed.

Kinderen kunnen ook gaan hoofdbonken en hoofdrollen wanneer ze teveel en te vaak worden blootgesteld aan een te drukke omgeving die te overweldigend is. Bonken of rollen met het hoofdje geeft ze rust. Bij frustratie en boosheid kan een kind tijdelijk hoofdbonken of rollen met het hoofd om hun woede kwijt te raken.

Ten tijden van stress of wanneer ingrijpende gebeurtenissen in het leven van uw kind plaatsvinden kunnen de symptomen verergeren. Maar hoofdbonken of hoofdbonken hoeft niet meteen te duiden op een emotioneel probleem.

Kan een kind zichzelf verwonden door hoofdbonken?

Bij een kind zonder lichamelijke beperking is de kans klein dat hij of zij zichzelf verwondt. Uiteraard in het belangrijk ervoor te zorgen dat er geen scherpe randen of dingen in de buurt van het hoofd zijn. U kunt natuurlijk ook zachte doek of platte kussen aan het hoofdeinde van het bed of tegen de muur bevestigen.

Wanneer moet ik een dokter raadplegen?

De meeste kinderen bonken met het hoofd gedurende ongeveer 15-20 minuten wanneer ze gaan slapen. Soms nog een keer gedurende de nacht. Wanneer uw kind verder blij en gezond is, is er niets om zorgen over te maken. Voorkomen dat uw kind dit doet is niet echt mogelijk. Verreweg de meeste kinderen groeien er gewoon overheen. Soms helpt het om zachtjes muziek te laten spelen, of een tikkende klok in de slaapkamer op te hangen. Kijk of uw kind geen oorontsteking heeft of ergens anders pijn van kan hebben. Bezoek uiteraard wel een dokter wanneer u de indruk heeft dat uw kind eronder lijdt. Ook wanneer de verschijnselen langer dan 3 of 4 jaar voorkomen is het aan te raden dit met een arts te bespreken.

Baby Slaap Geheimen


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 3,67 out of 5)


Lees ook: